Deloskop izpostavlja: David Lynch

Odprtje razstave v Mednarodnem grafičnem likovnem centru v Ljubljani ob 12. uri, ob 21. uri v Švicariji avdiovizualni performans.

pet, 13.04.2018, 06:00

V ljubljanskem Mednarodnem grafičnem likovnem centru bo mogoče ameriškega režiserja Davida Lyncha (1946) spoznati v manj znani vlogi vizualnega umetnika, ki ustvarja na stičišču nadrealističnega, ekspresivnega in grotesknega.

Kot zapišejo v Tivoliju, je kultnega režiserja filmov Modri žamet in Divji v srcu ali serije z malih zaslonov Twin Peaks pot k velikemu platnu vodila ravno prek slikarstva, tega pa je študiral že v šestdesetih letih prejšnjega stoletja.

Med drugim na Pennsylvania Academy of Fine Arts, kjer se je zgodil tudi njegov preskok iz tradicionalne slike v gibljivo, v svet filma.

Ogenj na odru kot preplet grafik, akvarelov in filmov

Kasneje se je v različnih obdobjih kariere k likovni umetnosti vračal včasih bolj, včasih manj intenzivno; tokrat bo mogoče pod naslovom Ogenj na odru spoznati izbor njegovih litografij, ki jih je od leta 2007 ustvarjal v grafičnem ateljeju Idem v Parizu – tamkajšnja založba Item Éditions in Lynchev studio iz Los Angelesa sta tudi partnerja tokratne razstave –, pri tem pa obljubljajo še izbor njegovih akvarelov ter eksperimentalnih in animiranih filmov.

Po napovedi gre pričakovati prizore popačenih človeških figur, insektov in drugih živali, temačnih kompleksov industrijske arhitekture in tesnobnih vizij iz sanj, ki jih je Lynch kombiniral tudi s poetičnimi, a ostrimi, udarnimi napisi.

Odprtje bo že opoldne – na njem napovedujejo vodstvo direktorice MGLC Nevenke Šivavec in kustosa razstave Božidarja Zrinskega –, ob širši javnosti dostopnejšem terminu, ob 21. uri, pa bo v Švicariji sledil še avdio-vizualni performans z jesusonecstasy + izland.

Prijavi sovražni govor