Deloskop izpostavlja: Geodetski instrumenti in oprema na Slovenskem

Novo mesto, Dolenjski muzej. 24. 2., ob 18. uri.

Objavljeno
23. februar 2017 18.31
copyright Bostjan Pucelj
M. V.
M. V.

V Dolenjskem muzeju bodo nocoj ob 18. uri odprli razstavo geodetskih instrumentov in opreme, ki so jo v Sloveniji uporabljali od konca 19. stoletja do danes.

Gre za prvo razstavo tovrstne tehniške dediščine pri nas, saj predstavlja sistematični vpogled v mersko opremo, ki se je uporabljala pri vzpostavitvi in vzdrževanju zemljiškega katastra na območju današnje Republike Slovenije s poudarkom na Dolenjski.

Predstavljeni bodo predmeti iz zbirk Dolenjskega muzeja Novo mesto, Geodetske uprave Republike Slovenije, Glavnega urada, GURS, Območne geodetske uprave Novo mesto, Univerze v Ljubljani, Fakultete za gradbeništvo in geodezijo, Geoservis-a d.o.o. in Tehniškega muzeja Slovenije.

Razstavljene predmete bodo dopolnjevali panoji z obrazložitvijo njihove uporabe in s predstavitvijo franciscejskega katastra.

Razstava je nastala v sodelovanju z Dolenjskim geodetskim društvom, Geodetsko upravo Republike Slovenije in Univerzo v Ljubljani, Fakulteto za gradbeništvo in geodezijo. Njena avtorja sta Boštjan Pucelj in Marjeta Bregar.

Ob zloženki je izšla tudi knjiga avtorjev Janeza Slaka in Boštjana Puclja