Deloskop izpostavlja: Jack in Leigh Ruby

Ljubljana, Aksioma. Sreda, 4. 5., ob 20. uri.

Objavljeno
03. maj 2016 13.46
M. V.
M. V.

V Aksiomi bodo nocoj ob 20. uri odprli videoinstalacijo Incident v avtopralnici, ki sta jo ustvarila nekdanja goljufa Jack in Leigh Ruby.

Od začetka 70. do konca 90. let preteklega stoletja sta bila Jack in Leigh Ruby poklicna prevaranta, specializirana za zavarovalniške goljufije. V Ameriki in Avstraliji sta ustvarjala portfelje sofisticirano ponarejenih dokazov, pri čemer sta pogosto uporabljala fotografijo, film in posnetke nadzornih kamer.

Aretirali so ju, ko sta izvedla tatvino v lastni hiši, in ju zaprli za več kot desetletje. V zaporu sta svoja dejanja obžalovala, se veliko ukvarjala s sodobno umetnostjo, ob tem pa na novo ovrednotila prejšnjo kariero z estetskega vidika.

Po odpustu, leta 2012, sta se vrnila v ZDA in naredila film Incident v avtopralnici, navdihnjen z goljufijami iz njunega nekdanjega življenja. Film sta producirala Eve Sussman in Simon Lee, znana newyorška umetnika s področja filma in fotografije, ki bosta o njunem delu spregovorila na četrtkovem predavanju na ALUO ob 12. uri.