Deloskop izpostavlja: Petdeset let folklorne skupine Emona

Ljubljana, Cankarjev dom, Linhartova dvorana. 16. 12., ob 19.30.

Objavljeno
15. december 2017 17.16
M. V.
M. V.

Folklorna skupina Emona praznuje letos jubilejno, petdesetletnico neprekinjenega delovanja. Proslavila jo bo s celovečernim folklornim koncertom v Cankarjevem domu nocoj ob 19.30.

Nekdanjo folklorno skupino Delavskega prosvetnega društva Svoboda je leta 1967 osnoval dr. Bruno Ravnikar, dolgoletni koreograf in umetniški vodja »šišenskih folkloristov«.

S trdim delom glasbenih in plesnih zanesenjakov se je skupina že v prvih letih delovanja uvrstila med najvidnejše ljubljanske in slovenske poustvarjalce ljudskega izročila. Gostovali so doma in v tujini in v najboljših časih pripravili do 60 nastopov na leto. Kot prvi so že leta 1969 začeli uvajati stara in skorajda pozabljena glasbila, npr. trstenke, različne piščali, oprekelj, in ustvarili neprecenljivo zbirko inštrumentov.

Na retrospektivnem koncertu bodo nastopili nekdanji in sedanji plesalci ter godci. Na odru Linhartove dvorane se bo nocoj zvrstilo več kot devetdeset plesalcev, ob spremljavi narodnega in tamburaškega orkestra. V programu bodo predstavili plese vseh slovenskih pokrajin in nekaj plesov širše balkanske regije, ki so jih plesali v preteklosti.

Emoncem se bodo na odru pridružili pevci okteta Deseti brat, med katerimi sta dva nekdanja člana folklorne skupine.