Deloskop izpostavlja: Primorski umetniki iz zasebnih zbirk

Kranj, Galerija Prešernovih nagrajencev. 1. 2., ob 19. uri.

Objavljeno
31. januar 2018 20.42
M. V.
M. V.

V kranjski Galeriji Prešernovih nagrajencev bodo nocoj ob 19. uri odprli razstavo izbora 64 umetniških del devetih primorskih umetnikov, iz likovne zbirke goriške družbe KB1909.

V skladu s februarsko galerijsko tradicijo bodo to dela avtorjev, ki so bili nagrajeni s Prešernovo nagrado ali nagrado Prešernovega sklada.

Jedro razstave Samotni brin sredi morja rase: primorski umetniki iz zasebnih zbirk prinaša petindvajset del Avgusta Černigoja, enajst Toneta Kralja, devet Lojzeta Spacala ter dela Franka Vecchieta in Klavdija Palčiča. Ob njih pa bodo na ogled tudi dela Vena Pilona, Zorana Mušiča, Rika Debenjaka in Silvestra Komela.

Goriška zbirka je začela nastajati po drugi svetovni vojni. Kot je zapisal Jožko Vetrih, avtor strokovnega besedila zloženke tokratne razstave, so se takrat številne slovenske ustanove in združenja, ki so delovali v Trstu in Gorici, zavzeli za nakup del lokalnih slikarjev, da bi jim pomagali v tistih težkih letih. Takrat se je oblikovalo »zgodovinsko« jedro zbirke, ki se je pozneje preoblikovalo v umetniško zbirko KB1909.

Ob razstavi napovedujejo 8. februarja ob 17. uri predstavitev pesniške zbirke Samotni brin sredi morja rase: liki in verzi primorskih Prešernovih nagrajencev z recitalom Prešernovega nagrajenca Miroslava Košute in nagrajenca Prešernovega sklada Marka Kravosa.