Deloskop izpostavlja: Nikoli ni bilo bolje?

Muzej novejše zgodovine Slovenije. Torek, 11. 10., ob 18. uri.

Objavljeno
10. oktober 2016 20.05
M. V.
M. V.

V Muzeju novejše zgodovine Slovenije bodo nocoj ob 18. uri odprli potujočo razstavo beograjskega Muzeja zgodovine Jugoslavije o modernizaciji življenja v socialistični Jugoslaviji med letoma 1945 in 1990.

Na njej predstavljajo jugoslovanski vsakdan v dveh sklopih: skozi Ritem življenja in skozi Ritem leta.

Prvi del predstavlja različne vidike jugoslovanske stvarnosti v zasebnem in poklicnem življenju od vpisa v vrtec prek šolanja, sprejema med pionirje in v mladinsko organizacijo, odhoda v Jugoslovansko ljudsko armado, zaposlitve, počitnic, vselitve v novo stanovanje pa vse do upokojitve.

V Ritmu leta prikažejo šest najpomembnejših jugoslovanskih praznikov z njihovimi obredi, ki so dajali ritem življenju, in hkrati vplivali na vzgojo ter vključevanje v družbene odnose.

Razstava je zamišljena kot partnerska; v kateremkoli jugoslovanskem muzeju bo gostovala, jo bodo nadgrajevali z lokalnimi posebnostmi.

S tem, pravi avtorica Ana Panić, ji bodo dodali lokalni kontekst, ustvaril pa se bo tudi popolnejši pogled na razvoj v različnih delih Jugoslavije.

V Ljubljani bodo razstavo obogatili s predmeti iz zbirk domačega muzeja in drugih institucij, predvsem pa s predmeti, zbranimi na letošnji akciji. Med njimi bo na ogled različno gradivo, od brigadirske bluze z mladinske delovne akcije v Novem Beogradu leta 1969 prek otroških Elanovih smuči pa do Iskrinega prenosnega televizorja Minirama, Marlesove kuhinje in gospodinjskih aparatov.