Deloskop izpostavlja: Salon ZDSLU

Ljubljana, Narodni muzej Slovenije, Metelkova. 14. 11., ob 19. uri.

tor, 14.11.2017, 06:00

Majski salon, najstarejšo in najpomembnejšo razstavo Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov, so letos izjemoma premaknili v jesenski čas. Pod naslovom Podoba v mediju, medij v kontekstu jo bodo odprli v Narodnem muzeju Slovenije na Metelkovi nocoj ob 19. uri, kjer bo na ogled do 25. februarja.

Fokus letošnje razstave je usmerjen v novomedijsko in videoumetnost. Srečo Dragan, letošnji selektor in idejni vodja projekta, je z dr. Janezom Strehovcem izmed 90 prijavljenih izbral 27 projektov, ki jih je ustvarilo 30 avtorjev.

Letošnji salon je osredotočen na prehode slike, grafike, kipa in fotografije v protokole medijske umetnosti. S poudarkom na uporabi konceptov novomedijske umetnosti v medprostorih, ki jih ti sprožajo z usodnimi preboji v posameznih fazah umetniškega raziskovanja. Za vse vključene ustvarjalce je značilno, da v svojih delih izumljajo nove načine komuniciranja, širijo programska polja delovanja v širše družbeno okolje in ustvarjajo posebne strategije za predstavljanje lastnih stališč, pravi Dragan.

Na odprtju bodo tudi letos podelili tri nagrade: glavno nagrado žirije Salona '17 bo izbrala žirija v sestavi Nicole Hewitt, Srečo Dragan in dr. Janez Strehovec, nagradi ZDSLU Salona '17 pa žirija, sestavljena iz članov umetniških svetov ZDSLU.

Prijavi sovražni govor