Deloskop izpostavlja: Sanela Jahić v KC Tobačna 001

Ljubljana, KC Tobačna 001. Torek, 20. 9., ob 20. uri.

Objavljeno
19. september 2016 21.14
M. V.
M. V.

Intermedijska umetnica Sanela Jahić se bo v KC Tobačna 001 nocoj ob 20. uri predstavila s projektom Menedžer med nami, sestavljenim iz video dela in serije grafik s spremljajočimi fotografijami.

Avtorica v novejši produkciji postavlja raziskovanje kompleksnih odnosov med tehnologijo in družbo ter posamezniki in njihovo identiteto neposredno v kontekst kritike kapitalističnih produkcijskih odnosov.

Tokrat so njeno zanimanje pritegnili delavski odkupi podjetji. V videu Moje, tvoje, naše, vaše prikazuje dva uspešna primera delavskega lastništva podjetij Domel v Železnikih ter Gorenjski glas iz Kranja. V dokumentarnem delu intervjuvanci pripovedujejo o odkupu, ki je bil predvsem posledica strahu pred prevzemom in uničenjem dejavnosti, o pomenu solastništva za delavce in vplivu tega na njihovo delo ter ne nazadnje o odnosu podjetja do trga v kontekstu poznega kapitalizma.

Drugi del razstavnega projekta z naslovom Pet stiskov rok prinaša vpogled v razmerje med človekom in tehnologijo, na umetnici lasten način, v obliki socialnega eksperimenta, ki ga je opravila na menedžerjih in rezultate prevedla v serijo grafik.