Deloskop izpostavlja: Slovensko modernistično steklo

Ljubljana, Narodni muzej Slovenije, Metelkova. 8. 3., ob 18. uri.
Objavljeno
07. marec 2017 20.44

V Narodnem muzeju Slovenije na Metelkovi bodo danes ob 18. uri odprli razstavo zbirke slovenskega modernističnega stekla.

Izdelke z značilnimi geometrijskimi oblikami, čistimi linijami, brez dodatnega okrasja so naše steklarne izdelovale med petdesetimi in osemdesetimi leti 20. stoletja. Prav v tem obdobju so slovenski oblikovalci postavili temelje za visoko kakovost izdelkov, inovativnost in modnost oblik ter se enakovredno vključili v evropske in svetovne trende oblikovanja stekla.

Kot pravijo v muzeju, je modernistično steklo redko ohranjeno, saj gre za vsakdanje uporabne predmete, ki so se z rabo uničili. Največ tovrstnih izdelkov hrani Muzej za arhitekturo in oblikovanje v zbirki BIO, v manjšini pa so prisotni tudi v zbirkah Narodnega muzeja Slovenije.

Tokrat bo na ogled 120 predmetov; ob modernističnih steklenih izdelkih tudi stekleni predmeti, ustvarjeni od 16. stoletja do danes, ki predstavljajo pomembne prelomnice v oblikovanju stekla.

Razstavo so v Narodnem muzeju Slovenije pripravili v sodelovanju z Muzejem za arhitekturo in oblikovanje in sodi v spremljevalne prireditve BIO 25.

Soavtorici razstave sta dr. Mateja Kos (NMS) in dr. Cvetka Požar (MAO).