Deloskop izpostavlja: Telesnost

Ljubljana, Mestna galerija. 23. 2., ob 19. uri.

Objavljeno
22. februar 2017 18.45
M. V.
M. V.

Najnovejša razstava Mestne galerije Ljubljana, ki jo bodo odprli nocoj ob 19. uri, se osredotoča na telesnost. Kot pravi kustos razstave dr. Sarival Sosič, je likovna umetnost pretežno umetnost telesa, saj so njeno poslanstvo podobe, in te najpogosteje zaznamuje prav telo. To po eni strani nastopa kot predmet ogledovanja, po drugi pa gre za telo gledalca kot prostor ogledovanja.

Na tokratni razstavi se z deli različnih likovnih zvrsti predstavljajo fotograf Uroš Abram, fotograf in filmski snemalec Rajko Bizjak, akademski slikar in režiser Robert Černelč, akademska slikarka in videastka Ana Čigon, akademski slikar Jurij Kalan, vizualna umetnica in kostumografka Tina Kolenik, slikar Samo in akademska slikarka Kamila Volčanšek.

Omenjeni umetniki dojemajo telo in telesnost kot gibljivo, likovno gnetljivo in dinamično prisotnost v vsakdanjem življenju, ki jo je treba nenehno opazovati in upodabljati.

Na odprtju bo vizualna umetnica in kustomografka Tina Kolenik v okviru svoje postavitve izvedla performans, Slovenska kinoteka pa se razstavi Telesnost pridružuje z istoimenskim ciklom filmov, ki se bodo marca in aprila odvrteli v dvorani Slovenske kinoteke. Program sestavljajo različne klasike iz kinotečnega arhiva (natančen spored bo objavljen v dvomesečniku Kinotečnik (marec, april) in na spletni strani Kinoteke.

Razstavo bodo spremljala vodstva, ogledati pa si jo bo mogoče do 4. aprila.