Deloskop izpostavlja: V Novem mestu četrti Fotopub

Novo mesto, razlčna prizorišča. Od 31. 7. do 5. 8.

Objavljeno
28. julij 2017 18.28
M. V.
M. V.

V Novem mestu bodo danes odprli četrti mednarodni festival sodobne fotografije Fotopub, ki bo do 5. avgusta predstavil številne mednardono uveljavljene umetnike, kuratorje, urednike, založnike in galeriste.

Kot je povedal Tadej Vindiš, soorganizator festivala, bodo skozi serijo festivalskih razstav ter moderiranih večernih pogovorov svoja dela predstavili avtorji delujoči na različnih področjih sodobne umetnosti s poudarkom na raziskovanju in širjenju meja medija sodobne fotografije, prav tako pa bo s to serijo razstav gledalcem ponujen vpogled v sodobne kuratorske metode in geste.

V okviru razstavnega programa festivala se bo letos zvrstilo deset razstav šestinštiridesetih mednarodnih umetnikov iz sedemnajstih držav. Dela bodo razstavljena v nekonvencionalnih razstavnih prostorih, v zapuščenih zgradbah znotraj mestnega jedra, z umetniškimi instalacijami in performansi razpršenimi po cestah in površinah Novega mesta.

Zadnja dva festivalska dneva se bodo v središču mesta zvrstili fotografski knjižni sejem, simpoziji in pregled portfolijev (Portfolio Review), vsak večer po večernih predstavitvah, pa bo sledil glasbeni program. V času festivala bo organiziran tudi brezplačni avtobusni prevoz iz Ljubljane v Novo mesto.

Nocojšnji program bo uvedel otvoritveni performans slovensko-švicarskega umetniškega tandema Veli&Amos na Letališču Novo mesto-Prečna ob 18. uri. Festival in osrednjo festivalsko razstavo francoskega avtorja Forlane 6 Studio bodo odprli ob 20. uri v bazenu Osnovne šole Grm. Večer bodo nadaljevali v LokalPatriotu ob 21. uri s predstavitvijo umetnikov in družabnim programom.