Deloskop izpostavlja: Večmedijske prakse in produkcijska prizorišča

Ljubljana, Muzej sodobnih umetnosti Metelkova. 5. 4., ob 20. uri.

Objavljeno
04. april 2017 18.40
M. V.
M. V.

V Muzeju sodobne umetnosti Metelkova bodo nocoj ob 20. uri odprli drugo izmed treh razstav, posvečenih osemdesetim letom in njihovi dediščini.

Razstava se osredotoča na takrat novo polje izražanja in delovanja: na alternativno umetniško in samoniklo subkulturno produkcijo. Kot pravijo v muzeju, je bil to čas »alternativne scene«, doslej najbolj množičnega kulturnega gibanja v slovenskem prostoru. Pomemben dejavnik pri njegovem konstituiranju je bil teoretski prispevek nove levice, poststrukturalističnega gibanja in lacanovskega kroga.

Skupna značilnost heterogene produkcije je bila, da se je upirala kulturni hegemoniji svojega časa, medtem ko si je sistem z omogočanjem njenega kritičnega delovanja zagotavljal podobo tolerance.

Razstava bo predstavila razširjeno polje umetnosti osemdesetih let, za katero je bila značilna praksa, ki so jo zaznamovali večmedijskost, samoorganiziranost, interdisciplinarnost, transgeneracijskost in skupinsko avtorstvo.

Kustosa razstave Barbara Borčič in Igor Španjol sta jo zasnovala po značilnih prizoriščih in dogodkih ter poudarila izbrane avtorske instalacije. Avtorji instalacij so Abbildungen Variete, Neven Korda/Borghesia, Marko Kovačič, Laibach, Andrej Lupinc - Keller, Dušan Mandič, Davorin Marc, Emil Memon in Miha Vipotnik.

MSUM se pridružujejo še Galerija Škuc s projekcijo filmov, TV Slovenija s tematsko oddajo Platforma, spletne strani Moderne galerije z razširjeno dokumentacijo in Postaja Diva z arhivom SCCA.