Deloskop izpostavlja: Veščine in skrivnosti orglarskih mojstrov

Ljubljana, Narodni muzej Slovenije, Metelkova. 9. 1., ob 12. in 18. uri.

Objavljeno
08. januar 2018 18.57

V Narodnem muzeju Slovenije na Metelkovi bodo danes odprli gostujočo razstavo Pokrajinskega muzeja Ptuj Ormož o veščinah orglarskih mojstrov. Didaktično zasnovana razstava razkriva vpogled v obrt celjskega baročnega orglarskega mojstra Janeza Frančiška Janečka (1697–1778).

V Celju delujoči mojster češkega rodu velja za enega najpomembnejših orglarjev baročne dobe, ki je na območju Štajerske, Kranjske in Hrvaške verjetno ustvaril vsaj 50 orgel in kornih ali salonskih pozitivov.

Razstava avtorjev Boštjana Roškarja in Tatjane Štefanič ponuja raznovrstno in didaktično zasnovano gradivo, s katerim želita približati najznačilnejše elemente Janečkovih orgel.

Kot pravijo v muzeju, je gradivo predstavljeno v treh sklopih. V prvem so prikazane organološke značilnosti Janečkovih orgel, v drugem tipični mizarski in dekorativni elementi njegovih ohišij, v tretjem pa najpoglavitnejši podatki o orglarjevih tipih ohišij, napisnih lističih in lokacijah ohranjenih glasbil.

Razstavo bodo odprli danes ob 12. uri, ob 18. uri pa napovedujejo še predavanje Skrivnosti in veščine orglarskih mojstrov, avtorjev razstave Boštjana Roškarja (restavratorja in konservatorja za les) in Tatjane Štefanič (kustosinje kulturno-zgodovinskega oddelka Pokrajinskega muzeja Ptuj Ormož).