Deloskop izpostavlja: Zmago Lenárdič

Velenje, Galerija Velenje, Razstavišče Gorenje. Otvoritev v Galeriji Velenje 9. 3., ob 19. uri.

Objavljeno
08. marec 2017 19.16
M. V.
M. V.



V Galeriji Velenje bodo nocoj ob 19. uri odprli razstavo Zmaga Lenárdiča Don’t think Art!/Ne misli: Umetnost!. Na njej akademski slikar in profesor na Akademiji za likovno umetnost poskuša problematizirati umetniška dela, ki se v dobi spletnih medijev krčijo na hipno informacijo brez časovnih selekcijskih zamikov, refleksij in distance.

Kot napovedujejo v galeriji, bo tokrat predstavljen izbor Lenárdičevih del, ustvarjenih v zadnjih letih, ki sledijo teoriji Baumannove »Tekoče moderne« in preverjajo moč likovnega jezika v sodobnem času, ki se iz »plohe medijskih podob« vedno bolj spreminja v »strah pred podobami«.

Zmago Lenárdič je znan po raziskovanju ustvarjalnih poti, ki presegajo ustaljene prakse, v njegovih delih pa se zrcalijo aktualna družbena dogajanja. Pred študijem slikarstva na ALUO je študiral filozofijo in sociologijo na filozofski fakulteti, kasneje se je izpopolnjeval v Atelierhaus Worpswede, slikarskem središču nemškega naturalizma.

Realiziral je več kot 30 samostojnih razstav, slikarskih videoinstalacij, več kot 20 umetniških videov, s svojimi kratkimi filmi pa je sodeloval tudi na filmskih festivalih. Je dobitnik več nagrad, med njimi Župančičeve in Jakopičeve.

Razstava bo do 8. aprila na ogled v Galeriji Velenje in v Razstavišču Gorenje. Spremlja jo katalog z zapisom dr. Nadje Gnamuš.