Diplomatski škandal zaradi skulpture

Britanski muzej je Ermitažu posodil umetnino s Partenona, ki jo Grki zahtevajo nazaj.

Objavljeno
08. december 2014 16.17
Britain Russia Contested Sculptures
J. G., kultura
J. G., kultura

Poteza Britanskega muzeja, da muzeju Ermitaž v Sankt Peterburgu posodi obglavljeno skulpturo, posvečeno grškemu bogu reke in eno od tistih, ki jih je britanski diplomat lord Elgin odnesel iz Grčije v Anglijo in ki jih v Atenah zahtevajo nazaj, je izzvala diplomatski škandal.


Zgodilo se je prvič v dvesto letih, odkar je dal britanski veleposlanik v Otomanskem imperiju lord Elgin leta 1803 s Partenona odstraniti skulpture, da je ena od njih zapustila Veliko Britanijo. Ne gre le zato, da Grčija zahteva vrnitev tako imenovane Elginove zbirke skulptur in da se Britanija temu upira, temveč so ves postopek izposoje opravili v tajnosti. Britanski muzej je o izposoji javno spregovoril šele, ko je skulptura prispela v Sankt Peterburg. Pogovori so trajali skoraj dva meseca, zgodbo pa je prvi objavil londonski Times.


Skulpture z religioznimi in mitološkimi prizori, stare 2500 let, Britanski muzej hrani od leta 1816, ko jih je lord Elgin prodal, čeprav so Grki zahtevali njihovo vrnitev.Britanski muzej vrnitev vztrajno zavrača, češ da je bilo Elginovo početje legalno, ker je imel za odstranitev skulptur dovoljenje Otomanskega cesarstva, ki je tedaj vladalo Grčiji.
Grški premier Antonis Samaras je izrazil nezadovoljstvo zaradi poteze Britanskega muzeja. Sicer so delo konec tega tedna že razstavili in bo na ogled do 18. januarja.

Samaras je dejal, da to provicira Grke in dodal, da so bile skulpture ukradene. Grki pa so opazili še nekaj. Sama izposoja in potovanje v Rusijo spodbija dosedanje trditve Britanije, da skulptur ne morejo vrniti tudi zaradi tveganja, da bi se med selitvijo poškodovale.


Celotna zadeva je še bolj nenavadna v času naraščajoče napetosti med zahodnimi državami in Rusijo zaradi krize v Ukrajini. Direktor Britanskega muzeja Neil MacGregor pa na zadevo gleda drugače. Pravi, da gre za kulturno diplomacijo med velikima muzejema, ki je zelo pomembna zaradi napetosti med vladama obeh držav.


Oglasili so se tudi v Ermitažu, kjer menijo, da ima občinstvo pravico videti umetniška dela in da je vse drugo politika in ne umetnost ter da razprava med Grčijo in Britanijo nima z njimi nobene zveze. Mihail Pjotrovski, direktor Ermitaža, je dejal, da je navdušen nad razstavljeno skulpturo in izrazil upanje, da bodo ohranili dobre odnose z grškimi muzeji.