Dober dan, gospod predsednik, se poslavlja

Danes in jutri  je v Galeriji Layerjeve hiše še možen ogled interaktivne razstave mladega umetnika Andreje Koruze.

Objavljeno
25. januar 2016 15.25
Pija Kapitanovič
Pija Kapitanovič

Kranj - Interaktivna razstava Dober dan, gospod predsednik, ki je bila v Galeriji Layerjeve hiše v Kranju na ogled več kot mesec dni, se jutri izteče. Umetnik mlajše generacije Andrej Koruza, sicer eden redkih slovenskih mozaicistov, ki se je izobraževal na edini šoli mozaika na svetu Scuola Mosaicisti Del Fruli, za svoje končno delo prejel tudi štipendijo za najboljši mozaik in s serijo interaktivnih mozaikov Znamenja z meje gostoval na Nizozemskem in v Benetkah, danes deluje predvsem na polju intermedijske umetnosti.

Razstava Dober dan, gospod predsednik, ki je nastala tudi pod budnim očesom kustosinje dr. Petje Grafenauer, tako spaja sodobne medijske pristope s klasičnimi elementi mozaika.  Po mnenju Koruze je namreč mozaik impresiven medij, ki je veliko več od ornamenta, kamnitega, lepega, tradicionalnega in obrtniškega. Mozaik je namreč, kot pravi, izhodiščni način za analizo sveta.

Po mnenju Dr. Petje Grafenauer, kustosinje, piske in predavateljice sodobne umetnosti, ki se ukvarja predvsem s sodobnim slikarstvom in povezovanjem tega z drugimi diskurzi, so na razstavi na preizkušnji etika, morala in odgovornost državljanov. Koruza namreč obiskovalce postavi v vlogo odločevalcev in jih prisili k sprejetju odločitev, ki vplivajo na življenja drugih, na koncu pa jih na precej dramatičen način sooči s posledicami teh odločitev.

Obiskovalec je postavljen v predsedniški stol, v omejenem času prisiljen sprejeti odločitve, ki nimajo enopomenskih posledic, s čimer, kot nam je dejal avtor, želi poudariti tudi vlogo državljana in njegovo fiktivno soudeležbo pri odločevalskih procesih. Po mnenju Koruze je vloga posameznika v svetu, kjer prevladujejo ekonomski interesi, premajhna, sistem, sestavljen iz množice individualistov, pa to nemoč le utrjuje.

Prejšnji teden je v Layerjevi hiši o temah, ki jih obiskovalcu v razmislek daje razstava o beguncih, zapiranju meja, trgovinskemu sporazumu TTIP in državnemu varčevanju, potekala tudi okrogla miza. Dr. Katja Kolšek, ki se na filozofski fakulteti ukvarja z sodobno evropsko filozofijo, psihoanalizo in moderno kitajsko literaturo, Jasmin Frelih, pisatelj in pisec, Filip Dobranič, soustanovitelj inštituta za druga vprašanja Danes je nov dan, in Andrej Koruza so se tako pogovarjali o razmerah današnjega časa.

»K nam bo ne le zaradi vojn, ampak tudi zaradi ekoloških problemov prihajalo vedno več beguncev. Zapiranje meja je slaba odločitev. Popolno odprte meje pa tudi ni rešitev, saj lahko v Evropi to privede do veliko večjih pogromov,« je menila dr. Katja Kolšek, s čimer je nakazala na dileme, s katerimi se vsakodnevno soočajo določevalci. Po mnenju Jasmina Freliha je politika ob zavzetju stališča, da je varnost države ogrožena, odvzela moč državljanom, da bi zapiranju meja nasprotovali zaradi katerih koli drugih razlogov, na primer zaradi tega, ker škoduje turizmu.

Veliko besed je bilo namenjenih tudi ekonomski suverenosti držav, ki je po mnenju udeležencev ogrožena. A kot je poudarila Katja Kolšek, posamezne države nimajo prav veliko možnosti, da bi karkoli spremenile. Rešitev, kot je poudarila, bi bila le v povezovanju različnih držav.

Glede državnega varčevanja je bil izpostavljen problem distribuiranja kolektivne krivde zaradi stanja, v katerem smo. Koruza v razstavi izpostavi tudi vprašanje visokega obiska avtoritarnega državnika. Kakšne so posledice za gospodarstvo, če se obisk zavrne?

Razstava bo s pomočjo dijakov Šolskega centra Kranj pod mentorstvom Aleša Hvastija, ki so že zdaj sodelovali pri tehnični izvedbi inštalacije, v prihodnjih mesecih nadgrajena, Koruza pa upa, da bo na ogled še v drugih krajih Slovenije. Morda bomo takrat našli odgovor na vprašanje, ki ga je v ospredje postavila Grafenauerjeva, ali so vojne, migracije, zaton človekovih pravic, revščina in izgorevanje na delovnem mestu le delci velikega mozaika, ki se bo vsak čas razblinil.