Documenta se sooča s sedemmilijonsko izgubo

Po poročanju tiska izhajajo finančne težave iz neustreznih potez menedžerjev razstave, celo iz visokih grških računov za elektriko.

Objavljeno
14. september 2017 11.58
Posodobljeno
14. september 2017 15.00
V. U.
V. U.

Organizatorji 14. izdaje Documente, ki jo vsakih pet let organizirajo v nemškem Kasslu in ji mnogi priznavajo status najpomembnejše mednarodne razstave sodobne umetnosti, se soočajo z visokimi rdečimi številkami.

Letošnja izdaja kuratorja Adama Szymczyka, ki se je prvič od ustanovitve Documente daljnega leta 1955 razširila tudi zunaj Kassla, v Atene, bo na ogled še do izteka tega tedna, nekaj dni pred zaprtjem pa tisk kljub ogromnemu, 37-milijonskem proračunu razstave poroča o sedmih milijonih deficita organizatorjev.

Po pomoč na občino in zvezno državo

Kot piše The Art Newspaper, ki se sklicuje na lokalni nemški tisk, naj bi organizatorji projekta že iskali pokritje izgube pri občini Kassel in zvezni državi Hessen. Ti naj bi že zagotovili pokritje 4,2 milijona evrov izgube, pri čemer so v Kasslu dodali, da morajo pred objavo konkretnejših podatkov opraviti natančno preiskavo poslovanja.

Župana Christiana Gesella so o Documentinih finančnih težavah obvestili 28. avgusta, sestanek z njenim nadzornim svetom se je zgodil dva dni kasneje, za zdaj pa je župan zagotovil le, da je Documenta neločljivo povezana s Kasslom, da jo želijo v mestu ohraniti in da so se z zvezno državo Hessen dogovorili, da mora biti likvidnost prireditve zagotovljena.

Po poročanju lokalnega tiska izhaja del finančnih težav Documente iz neustreznih potez njenih menedžerjev, med katerimi so tudi visoki stroški transporta umetniških del med Atenami in Kasslom, izpostavljajo pa celo visoke račune za električno energijo, posledico uravnavanja tempereture s klimatskimi napravami v grški pretolnici, kjer so se soočali z izjemno visokimi temperaturami.