Dražbe v New Yorku: Umetnine znova čakajo na milijarderje

Začenja se teden zgoščenih tradicionalnih majskih dražb v New Yorku.

Objavljeno
05. maj 2016 12.29
V. U., STA
V. U., STA

Maj in november sta meseca, ki na koledarju elitnih dražbenih hiš, kakršni sta Sotheby's in Christie's, tradicionalno predstavljata čas najelitnejših in tudi datumsko izjemno zgoščenih dražb umetnin.

Promocijske aparate v teh dražbenih hišah sicer zaženejo že veliko prej in s podatki o umetninah, ki naj bi lastnike zamenjale za čim več milijonov zelenih bankovcev, medije vestno zalagajo že lep čas pred samimi dražbami. V zadnjem času umetnine pred dražbami pogosto obredejo tudi lep del sveta, saj gredo v dražbenih hišah potencialnim investitorjem na roko in jih, denimo, predstavijo tudi v kakem Hongkongu.

Tokrat bodo v New Yorku v petih dneh ponudili okoli 1500 umetniških del, za katera nameravajo navzoče olajšati za vsaj milijardo dolarjev. Tri dražbe bo pripravila avkcijska hiša Christie's, dve pa Sotheby's.

Za uvod pri Christie's znova »kurirani crossover«

Uvod v tokratni stampedo osrednjih spomladanskih dražb se bo to nedeljo, 8. maja, začel z dražbo avkcijske hiše Christie's, in sicer s »crossoverjem« umetnin iz različnih obdobij, kakršne v tej hiši pripravljajo v zadnjih letih in kakršnim nadevajo pridevnik »kuriran«, kot bi šlo za kak v osnovi nekomercialen muzejski projekt.

Naslov tokratne dražbe bo Bound to Fail, pod to krilatico pa bodo, kot zapišejo, ponudili »kurirano kapsulo« z 39 deli izbranih umetnikov moderne, povojne in sodobne umetnosti, ki so v svojih delih obravnavali motiv neuspeha ali pač tveganja, ko so širili meje umetnosti ...

Na dražbi bodo med drugim dela, ki so jih ustvarili Maurizo Cattelan, Jeff Koons, Bruce Nauman, Cindy Sherman, Marcel Duchamp, Martin Kippenberger, Mike Kelley in Richard Prince.

Prvi med navedenimi, Cattelan, bo zastopan z razvpitim Njim, skulpturo Hitlerja, kakršno je na zgražanje marsikoga razstavil v nekdanjem varšavskem getu, sicer pa izdelal v obliki serije treh z dodatnim avtorskim poskusnim primerkom. Naprodaj bo slednji, zanj nameravajo iztržiti od 10 do 15 milijonov dolarjev, kar bo, če bo prodaja realizirana, prineslo nov Cattelanov rekord. Zdajšnji je pri osmih milijonih.

Na isti dražbi bodo ponudili tudi delo še bolj razvpitega in še dražjega Jeffa Koonsa z naslovom One Ball Total Equilibrium Tank, za katero pričakujejo okoli 12 milijonov dolarjev.

Pri Sotheby's za uvod bolj klasična imena

Na dražbi del impresionizma in moderne umetnosti avkcijske hiše Sotheby's dan zatem, 9. maja, bosta v središču pozornosti deli francoskih umetnikov Mauricea de Vlamincka in Andréja Dereina. Za delo zadnjega iz leta 1906 z naslovom Les volies rouges pričakujejo, da bodo iztržili od 15 do 20 milijonov dolarjev, vrednost de Vlaminckovega dela z naslovom Sous-bois iz leta 1905 pa je ocenjena na 12 do 18 milijonov dolarjev. Obe sliki bosta, kar je pri doseganju visokih dražbenih rezultatov pomembno, na dražbi ponujeni prvič.

Ponudili bodo tudi marmornati kip ljubimcev francoskega kiparja Augusta Rodina. Vrednost 66 centimetrov visokega kipa z naslovom Eternel Printemps, enega izmed kar desetih primerkov tega Rodinovega motiva v marmorju, je ocenjena na osem do 12 milijonov dolarjev.

Na dražbi povojne in sodobne umetnosti hiše Christie's 10. maja bodo med drugim ponudili sliko Jean-Michela Basquiata, katere vrednost je ocenjena na 40 milijonov dolarjev, 11. maja pa bodo pri Sotheby's dali na dražbo visoko ocenjeni sliki Cya Twomblyja; vrednost prve je ocenjena na 40 milijonov dolarjev, za drugo bi radi iztržili okoli 20 milijonov dolarjev.

Prav tako bodo na omenjeni dražbi ponudili sliko Dve študiji za avtoportret Francisa Bacona iz leta 1970. Slika je bila doslej razstavljena le dvakrat, leta 1971 in 1993, zanjo se pričakujejo od 22 do 30 milijonov dolarjev.

Zadnja bo na vrsti dražba hiše Christie's 12. maja, kjer bodo ponudili dela impresionizma in moderne umetnosti, med njimi delo Amedea Modiglianija. Zanj si obetajo med 12 in 18 milijoni dolarjev.