Kolektivno srce iz čipk Eve Petrič v dunajski katedrali sv. Štefana

Do 26. marca bo nad glavnim oltarjem osrednje dunajske in avstrijske cerkve visel njen enajstmetrski postni prt.

Objavljeno
12. februar 2016 17.15
Milan Ilić
Milan Ilić

Od srede dalje si delo velikega formata 32-letne umetnice Eve Petrič (rojene leta 1983 v Kranju) vsak dan ogleda 15.000 ljudi. Njen postni prt, ki meri 11 krat 5 metrov, bo od 10. februarja do 26. marca visel nad glavnim oltarjem osrednje dunajske in avstrijske cerkve, katedrale sv. Štefana v najožjem, zgodovinskem središču Dunaja.

Velikanska gotska katedrala, zgrajena pred šestimi stoletji, je največji magnet za obiskovalce Dunaja in Avstrije nasploh. Po nekaterih ocenah jo vsako leto obišče več kakor šest milijonov ljudi.

Petričeva, ki živi in ustvarja med Dunajem, Ljubljano in New Yorkom, kjer redno razstavlja svoje fotografije, instalacije in videostvaritve, je izdelala kolažni postni prt iz številnih kvačkanih čipkastih izdelkov. Tisoči in tisoči vozlov simbolizirajo povezave med ljudmi in različnimi generacijami, pravi Petričeva.

»Nismo samo to, kar vidimo,« poudarja umetnica in dodaja, da so v nas navzoče predhodne generacije, občutki in spomini, ki se ne prenašajo samo z geni, ampak tudi s kolektivno podzavestjo, v sanjah, željah in pri ustvarjanju arhetipov, v prizadevanjih, da bi dosegli »raj«, »stanje enotnosti vere, upanja in ljubezni«.

»Aorta« tega »kolektivnega srca« Petričeve so čipke iz Idrije – mesta, ki je znano po stari tradiciji čipkarstva in v katerem so mnoge ženske preživljale svoje družine z vsakodnevnim izdelovanjem drobnih čipk. Postni prt nad glavnim oltarjem dunajske katedrale sv. Štefana je tudi v središču svetlobne umetniške instalacije Petričeve. Simbolično je osvetljen z vijoličasto-rdečo svetlobo: vijoličasta je barva pokore in posta, rdeča je barva ljubezni in krvi. Na prtu odsevajo barve gotskih slikanih oken v prezbiteriju katedrale.