Gentileschijeva Danaja poslej v Gettyjevem muzeju

Pri newyorški Sotheby's so z najbolj izpostavljeno umetnino na dražbi starih mojstrov iztržili 30,5 milijona dolarjev.

Objavljeno
29. januar 2016 15.34
V. U.
V. U.

Ena mojstrovin italijanskega caravaggista Orazia Gentileschija, upodobitev Danaje, ki je bila v preteklosti med umetninami Metropolitanskega muzeja, bo kmalu visela drugje, v Gettyjevem muzeju v Los Angelesu.

Njen lastnik, trgovec z umetninami in zbiralec Richard Feigen, jo je v preteklosti posodil newyorškemu muzeju, v katerem je nedvomno pridobila še nekaj blišča, tudi finančnega, naposled pa prepustil dražbenemu kladivcu pri newyorški Sotheby's, kjer so jo po pisanju časopisa Il giornale dell'arte včeraj prodali za 30,5 milijona ameriških dolarjev oziroma okoli 28 milijonov evrov (z dražbenim pribitkom).

Slika je bila najbolj promovirana umetnina na ravnokaršnjih dražbah del starih mojstrov pri Sotheby's, najvišji znesek zanjo pa je ponudil Gettyjev muzej, ki je tudi sicer znan po bogatih finančnih virih za nove akvizicije.

Rekord za Gentileschijevo umetnino

Doseženi znesek predstavlja dražbeni rekord za umetnine Gentileschjija, v Pisi rojenega slikarja iz znane umetniške družine, med drugim očeta pomembne baročne slikarke Artemisie Gentileschi. Tradicionalno ga postavljajo v skupino italijanskih umetnikov, ki so sledili slikarskim revolucijam Caravaggia, pri čemer je sam te spodbude avtonomno povezal s tradicijo toskanskega slikarstva, Michelangela in manierizma. Prejšnji avkcijski rekord za njegovo delo je bil »le« dva milijona britanskih funtov za sliko Madone z otrokom, prodano leta 2007 pri Christie's v Londonu.

Včeraj prodana slika odraža klasično mitološko pripoved. Naslovna Danaja se tako rekoč kopa v dežju iz zlata, drage kovine, ki je drago stala predvsem njenega očeta, kralja Argosa Akrizija. Temu je preročišče napovedalo, da ga bo ubil vnuk, zaradi česar je Danajo zaprl v stolp, kar pa ni moglo preprečiti ene izmed številnih metamorfoz boga Zevsa, ki se je Danaji približal v obliki zlatega dežja.

Posledica tega je bilo rojstvo velikega junaka Perzeja, zaslužnega za niz drugih klasičnih grških pripovedi, naposled tudi za to, da Akriziju na stara leta ni bila dana naravna smrt. Kot vselej se je prerokba uresničila.

Včerajšnje dražbe si sicer pri Sotheby's ne bodo zapomnili kot uspešne. V času velike dominacije povojne in sodobne umetnosti na dražbah najvišjega ranga so od 61 ponujenih umetniških predmetov prodali le 31, rezultat 30,5 milijona dolarjev za Danajo pa je bil v mejah estimacije (od 25 do 35 milijonov).