Kultura 2014 osebno: Ilustracije so knjižno slikarstvo

Letos je zagotovo odkritje Hana Stupica, ki je potrdila rek, da »jabolko ne pade daleč od drevesa«.

Objavljeno
24. december 2014 15.10
Jelka Šutej Adamič, kultura
Jelka Šutej Adamič, kultura

Slovenci nismo samo narod pesnikov, ampak tudi ilustratorjev. Veliko naših likovnih umetnikov je vrhunskih ilustratorjev ali knjižnih slikarjev, kot sta pred leti svojo dejavnost opisali Marlenka in Marija Lucija Stupica. 11. slovenski bienale, ki bo še v novo leto odprt v Galeriji Cankarjevega doma, predstavlja izbor najboljšega.

Od leta 1993 ga organizira Ilustratorska sekcija pri Združenju likovnih umetnikov Slovenije (ZDSLU), pri tem pa ji pomaga Cankarjev dom. Sekcija je letos poslala poziv 253 ilustratorjem in 112 slovenskim založbam, ki izdajajo ilustrirano literaturo.

Prijavilo se je 146 projektov, žirija pa je na razstavo uvrstila 54 avtorjev. Žal letošnja komisija ni sprejela na razstavo nekaterih vrhunskih imen, kot so Alenka Sottler, Wang Huiqin (s knjigo o Hallersteinu, ki je bila deležna vrste nagrad in priznanj) ...

Je že tako, da ima prostor določeno kvadraturo in da razstavne sekcije zahtevajo določene omejitve. Poleg tega imamo še razstavo neodvisne ilustracije, ki razpira ozke uradne limitacije. Razstava v CD vseeno predstavlja bogat izbor domače ilustratorske produkcije, ne samo ilustracij leposlovja za otroke, ampak tudi tistih, ki bogatijo poučno literaturo in druge knjižne in časopisne medije.

Letos je zagotovo posebno odkritje Hana Stupica, ki je z likovno opremo ukrajinske pravljice o Rokavički (izšla je pri založbi Mladinska knjiga) potrdila rek, da »jabolko ne pade daleč od drevesa«.

Hči Marije Lucije Stupica in vnukinja Marlenke Stupica je vrhunska ustvarjalka; že za knjižni prvenec je prejela glavno Smrekarjevo nagrado. V njeni risbi je mogoče najti »družinske« povezave, a predvsem v iskanju popolne risbe, njena domišljija pa je dovolj samosvoja in individualna. Žirija je med drugim zapisala, da se je Hana v prvi slikanici upodabljanja, večinoma živalskih likov, lotila premišljeno in raziskovalno.

Poleg pregleda izbrane produkcije zadnjih dveh let so v CD v sodelovanju z umetnostno zgodovinarko Marijo Skočir pripravili obsežnejšo predstavitev ilustratorskega opusa akademskega slikarja Jožeta Ciuhe, letošnjega prejemnika nagrade Hinka Smrekarja za življenjsko delo. Neverjetno, kako bogat je njegov ilustratorski opus, likovno gradivo, ki je predvsem starejšim obiskovalcem razstave zelo blizu, saj so z njim odraščali.