Kultura 2014 osebno: Živeti, kot da je vsak dan zadnji

Josef Koudelka je pri svojih šestinsedemdesetih letih še vedno eruptivno ustvarjalen.

Objavljeno
24. december 2014 15.47
JORDAN. Amman.
Maja Megla, kultura
Maja Megla, kultura

V letu, ki si ga bomo zapomnili po toliko izrečenih in narejenih neumnostih, da bi z njimi popisali več knjig, je večji izziv ohraniti spomin na navdihujoča srečanja z izjemnimi posamezniki. Eno takšnih (ob razstavi v Galeriji Jakopič) je bil pogovor s fotografom Josefom Koudelko, ki je eden največjih živečih mojstrov črno-bele fotografije, unikaten v načinu pripovedi, v kompoziciji, pristopu in gledanju socialnih tem.

V njegovih delih je opazen izrazit čut za formo in geometrijo, ob tem pa močan čustveni naboj. So surova, zrnata in izražajo tako življenjsko melanholijo kot upanje. V življenju nikoli ni sprejel naročila, zato so mu kolegi, Magnumovi fotografi, nadeli ime Mr. No. Gospod Ne. Delal je le na projektih, tudi več let, vse, kar je ob posnetkih zapisal, sta bila datum in lokacija. Objavil je nekaj ducatov knjig in razstavljal v najbolj prestižnih galerijah in muzejih sveta. Prinesel je poezijo, pisano s fotoaparatom.

Vse te ustvarjalne veličine ne bi bilo brez izjemne osebnosti človeka nomada, ki je živel življenje samotarja, vedno na poti, brez doma in družine, prepogosto na eksistencialnih mejah, brez strehe nad glavo in hrane v nahrbtniku. Njegov materialni svet je bil vse življenje skrčen na potni list in dve srajci, ki jih je menjaval vsake tri leta. Z njim so bili še torba, fotoaparat in filmi. To je bilo vse, kar je posedoval. Še danes nima telefona in elektronskega naslova. Nikoli ni bil več kot tri mesece na istem mestu in potuje že vse življenje.

Pri svojih šestinsedemdesetih je še vedno eruptivno ustvarjalen, potuje, fotografira, izdaja knjige in pripravlja razstave. Ob tem je sproščeno radosten in gromko nasmejan, brez sleherne življenjske teže ali skrbi. Kako to zmore, smo ga vprašali. Vedro je odgovoril: »Živim, kot da je vsak dan moj zadnji dan!« Njegov sij blesti še danes.