Marina Abramović in Ulay napovedujeta skupno izdajo spominov

Bila sta najvplivnejši performerski par, se ločila in tožila na sodišču, sedaj bosta sedla k skupni izdaji spominov.
Fotografija: Ulay je leta 2010 med retrospektivo Marine Abramović v newyorškem muzeju MoMA po desetletjih brez srečanj prisedel k njeni mizi. Emotivne podobe srečanja s solzami in »stoječimi ovacijami« so obšle svet. FOTO: Twitter
Odpri galerijo
Ulay je leta 2010 med retrospektivo Marine Abramović v newyorškem muzeju MoMA po desetletjih brez srečanj prisedel k njeni mizi. Emotivne podobe srečanja s solzami in »stoječimi ovacijami« so obšle svet. FOTO: Twitter

Februarski novici, da sta zvezdniška srbska performerka Marina Abramović in njen dolgoletni nizozemski partner iz let konceptualizma Ulay zakopala bojno sekiro ter pozabila na sodni spor okoli avtorskih pravic nad njunim skupnim delom – iz tega je predlani kot zmagovalec izšel Ulay –, sledi nova. Odločila sta se za izdajo skupnih spominov.

Kot piše spletni Artnet, je Ulay, daljše Frank Uwe Laysiepen, ki je pri nas znan tudi kot naturaliziran Ljubljančan, ob odprtju svoje razstave v newyorški galeriji Boers-Li Gallery napovedal njuno vnovično sodelovanje po treh desetletjih.

Abramovićeva, ki je lastno avtobiografijo, v kateri govori tudi o mladosti v Jugoslaviji, ob svojem 70. rojstnem dnevu že objavila, je po njegovih besedah na izdajo skupnih spominov že pristala. Njun rokopis pa bo najverjetneje nastal avgusta.

Anekdote, ki se bodo brale kot pravljice

»Toliko neverjetnih anekdot je, ki jih večina ljudi ne pozna,« je o sodelovanju z nekdanjo partnerko povedal Ulay, ki je na svoje odprtje razstave prišel le dan zatem, ko so ga odpustili iz bolnišnice v Amsterdamu. »Mislim, da jih bo vredno brati, spominjajo na pravljice.«



Kot je znano, sta Abramovićeva in Ulay po dolgih letih skupnega življenja in delovanja v 70. in 80. letih minulega stoletja, ko sta zaznamovala svet performansa in body arta, leta 1988 ločitev uprizorila z znamenitim pohodom po Velikem kitajskem zidu. Oba sta prehodila po 2500 kilometrov zidu; Abramovičeva je začela ob Rumenem morju, Ulay v puščavi Gobi, ob srečanju, ki je bilo hkrati slovo, pa sta se odločila, da srečanja več ne ponovita.

Dolgo je bilo tako, leta 2010 pa je med retrospektivo Abramovićeve Umetnica je prisotna v newyorškem muzeju MoMA, kjer je 736 ur in 30 minut v tišini, nepremično sprejemala naključne obiskovalce, k njeni mizi prisedel tudi Ulay. Emotivne podobe tega srečanja s solzami in »stoječimi ovacijami«, ko sta si naposled podala roke, so obšle svet. Posnetke je na youtubu videlo nešteto ljudi. Zgolj najbolj obiskanega med njimi doslej kar 35 milijonov.

Komentarji: