MoMA: Direktorju 2,1 milijona dolarjev plače, zaposlenim – reze pri dohodku

Napovedi zaposlenim o zvišanju prispevkov za zdravstveno varstvo je sledilo razkritje plače direktorja Glenna D. Lowryja.

Objavljeno
05. junij 2015 14.32
V. U., Delo.si
V. U., Delo.si

V newyorškem muzeju MoMA so v torek organizirali tradicionalni vipovski Party in the garden, vrtno zabavo, na kateri je bil ob umetnikih Richardu Serri in Kari Walker v središču pozornosti predvsem David Rockefeller, skoraj tri milijarde dolarjev »težak« očanec iz vsem znane bankirske družine Rockefeller, ki bo prihodnji petek dočakal natanko 100 let.

A ta zabava ni bila edina. Vzporedno so zaposleni v muzeju – teh na elitno srečanje večinoma ne vabijo – izpeljali Party outside the garden, zabavo izven vrta, na kateri so bili v središču pozornosti drugi ljudje in teme. Šlo je za protestno srečanje sindikata zaposlenih v muzeju Local 2110, s katerim so reagirali na finančne reze v politiki muzeja, ki se nanašajo na njihovo zdravstveno zavarovanje.

Varčevalna uprava je namreč napovedala zvišanje prispevkov, ki jih bodo morali zaposleni prispevati v ta namen. Gre muzeju, katerega stroške na letni ravni ocenjujejo na okoli 220 milijonov dolarjev, res slabo?

Lepo je biti Glenn D. Lowry

Včeraj je spletni Artnet objavil višino plač vodstvenih delavcev v tem muzeju, in sicer za leto 2013, za katero so znani zadnji davčni podatki. Direktor muzeja MoMa Glenn D. Lowry, trenutno četrtouvrščeni na lestvici najvplivnejših vipovcev na vizualni sceni Power 100, ki jo tradicionalno pripravljajo pri reviji Artreview, je na letni ravni s plačo in različnimi bonitetam zaslužil 2,1 milijona dolarjev, šef operative James Gara 1,2 milijona, vodja investicij Frank Ahimaz 756.000, pridružena direktorica Kathy Halbreich 532.000, šefa kustosov Ann Temkin in Klaus Biesenbach pa 353.000 oziroma 315.000 dolarjev ...

Kakšne so številke na drugi strani? Najnižje plače zaposlenih v muzeju se začnejo pri okoli 29.000 dolarjih, kar, kot zapišejo v sindikatu, že sedaj ne zadošča za pokritje življenjskih stroškov. Govora je seveda o stroških v New Yorku.