Na Dunaj k Mariji Tereziji, Rubensu in vulgarni modi

Na dunajskih razstavah letos v ospredju jubilej cesarice, definicije dobre in manj dobre mode ter opus znamenitega flamskega slikarja.

Objavljeno
11. januar 2017 12.38
V. U., STA
V. U., STA
Razstavno leto na Dunaju bo poleg razstav, ki bodo spomnile na 300. obletnico rojstva Marije Terezije, obsegalo veliko postavitev del Petra Paula Rubensa v Umetnostnozgodovinskem muzeju. Ogledati si bo mogoče tudi robote v okviru dunajskega bienala in tako imenovano vulgarno modo v dvorcu Belvedere.

Na vulgarno v modi se bo od 3. marca do 25. junija osredotočala razstava Vulgarno? Redefinicija mode v zimski palači dvorca Belvedere. Na ogled bo več kot 120 eksponatov iz različnih zgodovinskih obdobij od renesanse do 21. stoletja, tako zgodovinskih oblačil kot tudi prispevkov aktualnih modnih oblikovalcev.

Oblikovalcev, kot so Christian Lacroix, Vivienne Westwood, Dior, Prada, Louis Vuitton in drugi. Izhodišče razstave, pri zasnovi katere je sodeloval psihoanalitik Adam Phillips, so literarne definicije vulgarnega in dobrega okusa.

Od 15. marca do 29. novembra bodo štiri razstave na različnih prizoriščih posvečene 300. obletnici rojstva cesarice Marije Terezije (1717–1780), ki bo predstavljena kot strateginja, mati in vladarica. V Muzeju pohištva na Dunaju bodo v ospredju družinske teme, v Muzeju kočij v dvorcu Schönbrunn pa bodo na ogled postavili razstavo z naslovom Ženska moč in veselje do življenja. Na razstavi v Spodnjem Belvederu bo predstavljen njen odnos do upodabljajočih umetnosti ter njena najljubša dela, v gradovih Hof in Niederweiden v Spodnji Avstriji pa bodo osvetljena politična vprašanja.

Dunajski bienale umetnosti, oblikovanja in arhitekture bo letos od 21. junija do 1. oktobra tematiziral robote, delo in človeško prihodnost. Na različnih prizoriščih po avstrijski prestolnici bo skozi različne veje umetnosti predstavil vizijo digitalnega humanizma, prepletenost robotike z vsakdanom ter uporabo robotike in umetne inteligence v digitalni dobi.

Umetnostnozgodovinski muzej, ki se lahko pohvali z zakladnico del flamskega umetnika Petra Paula Rubensa (1577–1640), pa bo temu znamenitemu baročnemu slikarju od 17. oktobra 2017 do 21. januarja 2018 posvetil veliko razstavo z naslovom Peter Paul Rubens – Moč preobrazbe.

Skice, oljne skice, tabelne slike in platna velikega formata bodo predstavljali njegovo petdesetletno ustvarjanje. Na ogled bodo tako dela iz muzejske zbirke kot tudi številna posojena dela iz različnih držav, so sporočili s Predstavništva mesta Dunaj.