Na Expu danes ambiciozna razstava Velika mati

V Kraljevi palači v Milanu so odprli dolgo pričakovano razstavo na temo materinstva z okoli 400 del 139 avtorjev.

Objavljeno
27. avgust 2015 14.11
Posodobljeno
27. avgust 2015 20.00
V. U., Delo.si
V. U., Delo.si

Predstavljajte si, da ste kustos ambiciozne razstave ob Expu na temo materinstva, nakar morate postavljanje tega projekta s povsem drugega kotička planeta spremljati preko skypa, ker ne morete fizično zapustiti bodoče matere.

To se je zgodilo Massimilianu Gioniju, umetniškemu direktorju prejšnjega Beneškega bienala in tedanje selektorske razstave Enciklopedična palača, ki New Yorka, kjer deluje, ni mogel zapustiti zaradi visoke nosečnosti svoje žene.

A so njegovo razstavo Velika mati v Milanu – eno osrednjih v okviru kulturnega dogajanja ob ravnokaršnjem Expu – danes odprli. Na ogled je v mestni Kraljevi palači, njena producentka je Fundacija Nicola Trussardi, obsega pa kar okoli 400 del 139 avtorjev na temo materinstva. Od paleolitskih Vener, katerih avtorji so danes seveda anonimni, do velikih mojstrov vizualnega izražanja modernizma in sodobnosti.

Razkošen seznam predstavljenih umetnikov

Med izpostavljenimi imeni so Edvard Munch, Umberto Boccioni, Constantin Brancusi, Marcel Duchamp, Max Ernst, André Breton, Man Ray, Salvador Dali, Francis Picabia, Lucio Fontana, Dora Maar, Meret Openheim, Frida Kahlo in mnogi drugi in druge, med sodobnimi imeni, denimo, Louise Bourgeois, Yoko Ono, Jeff Koons, Maurizo Cattelan, Cindy Sherman in Carla Accardi. Seznam predstavljenih umetniških imen je resnično razkošen.

Tematska rdeča nit projekta so ženske kot take, seveda pa tudi motiv matere kot utelešenje teme hranjenja, ki je osrednji leitmotiv tokratnega Expa.

»Upam, da bo razstava pripovedovala bogatejše in kompleksnejše vizije o ženskah,« je izjavil Gioni, ki je izpostavil klišeje, vezane tako na ženske kot materinstvo. »Morda je najbolj razširjen in tudi nevaren kliše v zgodovini umetniškega upodabljanja žensk kliše pasivnosti, skozi 20. stoletje pa so si sledili tudi mnogi klišeji in miti, denimo mit usodne ženske ali muze. Že v mnogih starodavnih civilizacijah je bila Boginja mati pogosto boginja zaščitnica pridelkov in zemlje, zaradi česar sta temi plodnosti in prehrane intimno povezani z motivom matere ne le na individualnem nivoju, ampak tudi na ravni religije in kulture,« je dodal.