Nagrada za življenjsko delo Društva oblikovalcev Bronislavu Fajonu

Društvo je nagradilo avtorja, ki ustvarja v širokem razponu oblikovanja od ustvarjanja znamk do plakatov.

Objavljeno
21. november 2014 16.14
*bsa* FAJON
V. U., Delo.si/STA
V. U., Delo.si/STA
Društvo oblikovalcev Slovenije (DOS) je nagrado za življenjsko delo letos namenilo grafičnemu oblikovalcu Bronislavu Fajonu. Na prireditvi v Cankarjevem domu, ki je pravkar stekla, bodo podelili še priznanje oblikovalski presežek in štiri priznanja dobro delo. Podelitev priznanj bo pospremilo odprtje razstave Oblikovalska identiteta.

Fajon je s posebnim odnosom do tehnologije v svojih delih odskakoval prihodnje svetove. Njegove barvne lestvice in kompozicije, paleta črkovnih vrst v stavnicah, fotostavčni fonti, črke letraset, do potankosti obvladovane tehnike offset tiska in sitotiska z izrabo fotokopirnega stroja so mu omogočale vedno izjemno natančna in estetska sporočila. Knjižni ovitki, poštne znamke, glasbene prireditve, LP8vinyl-plošče in plakati so mediji, v katerih je izoblikoval svojstven sporočilni naboj, piše v utemeljitvi nagrade.

Priznanje oblikovalski presežek bo prejel Julijan Krapež za kuhinjo smreka in terrazzo (Mizarstvo Potočnik). Kot piše v utemeljitvi, kuhinja iz masivnega smrekovega lesa v kombinaciji s teracom uspešno prikazuje povezavo slovenske tradicije uporabe lesa z izčiščenim sodobnim oblikovanjem in razumevanjem globalne težnje po ekološkem ravnanju. Inovativna uporaba naravnih materialov omogoča sestavo povsem nove kombinacije kuhinje, ki deluje domače in obenem sodobno.

Priznanje dobro delo bo društvo podelilo arhitektki in oblikovalki Jožici Curk za Izobraževalni Center Janeza Levca. Ta si, kot piše v utemeljitvi, zasluži pohvalo stroke zaradi izčiščene, funkcionalne, racionalne zasnove ter vključitve kakovostne likovne opreme Petre Varl.

Oblikovalka Mojca Turk bo priznanje prejela za oblikovalsko zasnovo razstave Trapisti v Brestanici pri Krškem. V utemeljitvi je izpostavljena izjemno čutna povezava vsebine z razstavljenimi eksponati. Kot še piše, likovna postavitev in grafična oprema z občutkom povzameta duh časa in način življenja menihov.

Irena Gubanc pa bo priznanje prejela za projekt Obleci svojo nošo, zaradi dobre in obširne zasnove komunikacijskega koncepta s sodobnimi mediji in s tem učinkovitega približanja etno zgodbe otrokom.

Komisija je priznanje namenila še projektu Pnevmatik Fashion Mateje Panter in Jožice Curk, in sicer zaradi razmišljanja o trajnostnem razvoju, o sodobnem potrošništvu in o odgovornem oblikovanju, ki sporoča več, kot zahteva družba trenutnega spektakla. Kakovostna zasnova blagovne znamke nakazuje široke možnosti prihodnje nadgradnje, še piše v utemeljitvi.

Komisijo so sestavljali Ksenija Baraga, Nataša Šušteršič, Jurij Dobrila, Marko Japelj in Peter Jamšek.