Nagrado Igorja Zabela bo letos prejel Viktor Misiano

Bienalno nagrado podeljujejo za izjemne dosežke na področju vizualne umetnosti in kulture srednje, vzhodne in jugovzhodne Evrope.

Objavljeno
15. november 2016 12.41
V. U.
V. U.

Iz ljubljanskega Društva Igor Zabel za kulturo in teorijo so sporočili, kdo bo prejel ugledno mednarodno nagrado, ki jo v sodelovanju s skladom Erste že od leta 2008 namenjajo izjemnim dosežkom na področju vizualne umetnosti in kulture srednje, vzhodne in jugovzhodne Evrope.

Letošnji nagrajenec bo znani ruski kustos in teoretik Viktor Misiano, ki Ljubljano odlično pozna, saj je bil v tukajšnjem prostoru večkrat angažiran. V letih 1980–90 je bil kustos za sodobno umetnost v Puškinovem umetnostnem muzeju v Moskvi, v letih 1992–97 pa direktor Centra za sodobno umetnost v Moskvi. Je ustanovitelj in glavni urednik revije Moscow Art Magazine, skupaj s kustosom Moderne galerije Igorjem Zabelom (1958–2005), po katerem se nagrada imenuje, pa tudi soustanovitelj ter eden urednikov revije Manifesta Journal: Journal of Contemporary Curatorship.

Dolgoletne vezi z Moderno galerijo

Misiana s Slovenijo, še posebej z Moderno galerijo, povezujejo dolgoletne vezi. Bil je eden od štirih strokovnih svetovalcev pri ustanovitvi mednarodne zbirke Moderne galerije Arteast 2000+, leta 2004 pa je bil skupaj z Zdenko Badovinac in Zabelom kustos razstave 7 grehov (Ljubljana-Moskva) v Moderni galeriji. Misiano je tudi eden od avtorjev v publikaciji L'Internationale-Post-War Avant-Gardes Between 1957 and 1986, ki jo je izdala Moderna galerija skupaj z založbo JRP/Ringier Zürich leta 2012.

Nagrado bo prejel za kuratorske dosežke, pisanje in uredniško delo na področju sodobne umetnosti v Rusiji in širšem mednarodnem prostoru. Po mnenju žirije, v kateri so bili Badovinčeva, direktor tranzit.cz iz Češke Vít Havránek in slovaški umetnik Roman Ondák, je Misiano eden najpomembnejših umetnostnih strokovnjakov in kulturnikov v vzhodni Evropi v zadnjih tridesetih letih.

Doslej so nagrado Igorja Zabela prejeli kuratorski kolektiv WHW (What, How and for Whom), umetnostni zgodovinar Piotr Piotrowski, kustosinja in teoretičarka Suzana Milievski ter kustosinja, kritičarka in publicistka Jekaterina Degot. Nagradni sklad v višini 76.000 evrov je namenjen glavni nagradi (40.000) in trem delovnim štipendijam (po 12.000). Te bodo letos prejeli Anca Verona Mihuleţ, Viviana Checchia in Off-Bienale Budimpešta. Podelitev nagrad bo v Moderni galeriji 9. decembra.