Ne jej rumenega snega!

Razstava ob desetletnici nagrade OHO za mlade, obetavne umetnike.

Objavljeno
10. junij 2015 17.12
J. Š. A., kultura
J. Š. A., kultura

V prostorih Centra in Galerije P74 na Trgu prekomorskih brigad 1 v Ljubljani bodo danes zvečer odprli razstavo nagrajencev skupine OHO, saj nagrado za mladega obetavnega umetnika Zavod P.A.R.A.S.I.T.E. podeljuje že deset let. Razstavljali bodo Sašo Sedlaček, Luiza Margan in Miha Presker, Mladen Stropnik, Ana Čigon, Maja Hodošček, Beli Sladoled, Tomaž Furlan, Veli Silver, Staš Kleindienst, Lenka Ðorojević in Matej Stupica.

Nagrada skupine OHO je osrednja nacionalne nagrade, ki je posvečena podpori in promociji mladih vizualnih umetnikov. Razstavo, ki so jo ob tem jubileju pripravili, so naslovili Ne jej rumenega snega!.Nagrado skupine OHO je ustanovil Zavod P.A.R.A.S.I.T.E., nevladni neprofitni zavod, ki od leta 1999 deluje na področjih vizualne, intermedijske in glasbene umetnosti. Nagrado podeljujejo v sodelovanju z mednarodnimi partnerji.

Nagrado za mlade ustvarjalce so poimenovali po umetniški skupini OHO, najpomembnejši neoavantgardni skupini, ki je v lokalno okolje uvedla radikalne novosti in povzročila popoln pretres. Njihovo nekonformistično delovanje in izviren opus sta temeljila na kompleksnem teoretskemu razmisleku in kritični konceptualistični analizi.

Nagrada skupine OHO je v desetih letih dosegla izjemen uspeh in odličen odziv – predvsem zaradi predanega sodelovanja umetnikov. Na javnih razpisih Nagrade skupine OHO je v desetih letih sodelovalo več kot 300 mladih umetnic, umetnikov in umetniških skupin iz vse Slovenije. V strokovnih žirijah so gostili več kot trideset umetnikov, teoretikov, umetnostnih zgodovinarjev in kustosov iz Slovenije, Hrvaške, Italije, Avstrije in Nemčije.

Kaj nagrada prinaša mladim ustvarjalcem? Nedvomno najpomembnejšo izkušnjo šesttedenskega bivanja in ustvarjanja v New Yorku. To je pomembna učna ura o delovanju umetnostnega sistema, srečevanja s pomembnimi muzejskimi direktorji, navezovanje novih stikov s kustosi, umetniki. Nagrada vključuje stroške potovanja, bivanja, ustvarjanja in celo žepnino za umetnika. Ob povratku nagrada omogoča samostojno predstavitev v Centru in Galeriji P74, sponzor nagrade pa odkupi delo zmagovalca. – Razstava bo na ogled do 1. julija.