Zasežena vila šefa camorre bo galerija slikarskih mojstrovin

Z umetnostjo nad organizirani kriminal: Na nekdanjem domu šefa camorre bo na ogled razstava mojstrovin iz Uffizijev.

Objavljeno
28. maj 2015 15.17
V. U., Delo.si
V. U., Delo.si

Razkošna vila šefa camorre Egidia Coppole na obrobju Neaplja, ki jo je italijanska država ob aretaciji tega pripadnika kriminalne dinastije Casalesi leta 2012 zasegla, bo od 22. junija nedvomno zelo drugačna.

Vrata poslopja, pri urejanju katerega se je Coppola, znan po vzdevku Brutus, zgledoval po Hollywoodu in filmu Scarface, bodo namreč odprli za javnost, ta pa bo v njem nedvomno imela kaj videti. Namreč razstavo Svetloba premaga senco z mojstrovinami iz firenške Galerije Uffizi, enega najpomembnejših umetnostnih muzejev na svetu, in tudi iz drugih umetnostnih ustanov.

Celota bo posvečena Peppeju Diani, lokalnemu duhovniku, ki je svoj boj proti mafiji plačal z življenjem. 19. marca leta 1994 ga je camorra ubila v zakristiji cerkve, kjer se je pripravljal na mašo. Tistega dne je imel god, saj na ta datum poteka festa di san Giuseppe, praznik sv. Jožefa.

Naslov razstave z razmerjem med svetlobo in senco ni le metaforično sporočilo o razmerju med dobrim in zlim, ampak tudi poklon Caravaggiu in njegovemu revolucionarnemu dramatiziranju svetlobnih in senčnih učinkov v slikarstvu ob vzniku baroka. Tako med osrednjimi mojstrovinami v izboru napovedujejo baročna dela iz konteksta caravaggizma: slike Karitativnost Luca Giordana, Sv. Katarina Aleksandrijska Artemisie Gentileschi, Napuh Mattia Pretija in Saloma z glavo Janeza Krstnika Giovan Battista Carraciola.

Pobudnika razstave imata podoben »božični« priimek. To sta Renato Natale, župan kraja Casal di Principe, kjer se nahaja vila, in Antonio Natali, direktor Galerije Uffizi, ki ga pomnimo tudi ob obisku Slovenije v času odprtja razstave avtoportretov iz njegove ustanove v Narodni galeriji.

»Najpomembnejši italijanski muzej ne bo odšel v Abu Dabi, kot to počne Louvre, ampak bo del svoje lepote preselil v Casal di Principe, v zaseženo vilo enega izmed bossov camorre,« so zapisali v Repubblici.

Župan upa, da bo razstava, ki bo začasna, uvod v spremembo vile v muzej, posvečen odporu proti camorri. To, da z umetnostjo zapolniš prostore, kjer je še nedavno pred tem živel eden voditeljev organiziranega kriminala, je gotovo pozitiven znak vsem, ki verjamejo, da je zmaga nad camorro mogoča.