»Nerodno, če trdijo, da Empire State Building zaradi ženskih prsi ni več varen«

Upravljavci ikoničnega newyorškega nebotičnika so naposled opustili 1,1-milijonsko tožbo proti fotografu Allenu Hensnu.

Objavljeno
14. avgust 2015 11.27
Posodobljeno
14. avgust 2015 20.00
reut EMPIRE STATE BUILDING LOOMS OVER NEW YORK
V. U., Delo.si
V. U., Delo.si

The Empire State Building LLC, podjetje, v katerem tržijo oziroma se posvečajo oddajanju skoraj 270.000 kvadratnih metrov v ikoničnem istoimenskem nebotičniku v New Yorku, je opustilo tožbo proti fotografu Allenu Hensnu, težko kar 1,1 milijona ameriških dolarjev. A bo imel ta poslej dosmrtno prepoved vstopa v objekt.

Kaj hudega je storil? Na znani razgledni ploščadi v 86. nadstropju 448,7 metrov visokega artdecojevskega nebotičnika z začetka 30. let minulega stoletja je predlani ustvaril serijo fotografij z modelko, s katero sta si bila edina, da je kakršenkoli gornji del garderobe odveč.

Omenjeno podjetje ga je zatem tožilo, ker so v njem ocenili, da jim je tovrstno fotografiranje povzročilo za 100.000 dolarjev gospodarske škode, dodatni milijon pa so zahtevali še za odškodnino.

Zmaga, a bolj jalova

»To je zmaga za umetnike, zmaga za ženske in zmaga za New York,« je konec pravdanja komentiral Henson, sicer 31-letni modni fotograf in veteran ameriškega vojnega posega v Iraku, ki še danes rad potisne puško v roke kaki svoji modelki v lahkotni garderobi. A je zmaga bolj jalova, saj je še junija na Facebooku izrazil željo, da bi fotografiranje v slogu »zgoraj brez« ponovil. Objavil je, da išče »model, ki se ne boji višin v New Yorku«. Sedaj se ploščadi več ne bo smel približati, poiskati bo moral kake druge višave.

Upravitelji nebotičnika so ga sicer obtožili, da je prekršil niz pravil in rušil renome znamenite newyorške turistične atrakcije. Fotografske seanse se je lotil pred očmi tako zaposlenih kot obiskovalcev, tudi družin z otroki ... »Empire State Building je zasebna lastnina in vedno si bomo prizadevali za spoštovanje pravil, ki vsem mogočajo varno in družinam prijazno izkušnjo,« so zapisali.

Kaj ogroža najslavnejši newyorški nebotičnik?

»Za Ameriko je nerodno, če trdijo, da Empire State Building zaradi ženskih prsi ni več varen,« se je odzval fotograf. »Če je kaj škodilo njegovemu poslovanju in ugledu, je bilo to predvsem okoli 30 poiskusov samomora na razgledni ploščadi,« je dodal in pripomnil, da ga med fotografiranjem nihče med zaposlenimi ni niti zaustavil niti mu preprečil, da bi po njem nebotičnik neovirano zapustil.

Fotografije je sicer ustvaril v okviru serije Prsi po mestu (Boobs around town), za katero so mu modelke pozirale v restavraciji s sušiji, na čolnih v Centralnem parku in celo pred vrhovnim sodiščem ali v družbi newyorških policistov.

V času medijske pozornosti ni pozabil dodati, da bo posnetke z razgledne ploščadi Empire State Buildinga izdal v omejeni nakladi.