Društvo likovnih umetnikov Dolenjske dobilo galerijo

Društvo bo program izvajalo v mali dvorani novomeškega Kulturnega centra Janeza Trdine.

Objavljeno
30. januar 2015 15.16
ima-Novo mesto
V. U., Delo.si/STA
V. U., Delo.si/STA
Društvo likovnih umetnikov Dolenjske (DLUD) je z novomeškim Kulturnim centrom Janeza Trdine konec preteklega leta sklenilo pogodbo o štiriletnem prevzemu tamkajšnje male dvorane. Društvo, ki deluje od leta 2008, ima zdaj društven in galerijski prostor, v katerem bo z drugimi dejavnostmi na leto priredilo vsaj štiri razstave.

Predsednik DLUD in kostanjeviški slikar Jože Marinč je za STA povedal, da je društvo, ki združuje 23 likovnikov Dolenjske, Bele krajine in Posavja, prevzelo tudi umetniško vodenje galerije, v njej pa bodo hkrati z razstavami prirejali še različne delavnice, okrogle mize, predavanja in izvajali druge oblike izobraževanja.

Na razstavah bodo največkrat predstavljali dela svojih članov in skušali pospešiti preboj predvsem mlajših poklicnih likovnikov jugovzhodnega dela države. Pripravljali bodo tudi predstavitve sorodnih likovnih društev in skušali z občasnimi prodajnimi razstavi okrepiti trg umetniških del domačih avtorjev.

Nocoj razstava Uroša Weinbergerja

Na prvi razstavi v svoji novi galeriji se je DLUD decembra lani najprej predstavil skupinsko, za letos pa je Marinč napovedal še nocojšnje odprtje razstave del novomeškega slikarja Uroša Weinbergerja, ki bodo na ogled do 31. marca.

Weinbergerjevi razstavi bosta sledili predstavitvi po rodu kostanjeviške slikarke Mateje Kavčič in belokranjskega slikarja Roberta Lozarja, hkrati pa letos pripravljajo še skupinsko razstavo enega izmed sorodnih likovnih društev.

Marinč je dodal, da sta med nalogami DLUD tudi povezovanje in skupno delovanje. Društvo lahko namreč nastopa tudi kot skupna organizacija in tako krepi sodelovanje z različnimi podjetji ali pokrovitelji.

Pred poklicnimi likovniki jugovzhodne Slovenije je v času spletnih galerij tudi vprašanje vstopa v digitalno okolje.

Aktualno je tudi vprašanje preživetja dolenjskih likovnikov. Povpraševanja po njihovih delih je v zadnjih letih manj, veliko obljubljenih projektov pa občine in sodelujoče ustanove pogosto ne izpeljejo do konca. Tako je že samo umetniško delovanje postalo izziv, je opozoril Marinč.