Ob potujoči razstavi o Toshusaiju Sharakuju še delavnica

V Galeriji sodobne umetnosti Celje bodo ob 18. uri mojstri japonskega lesoreza predstavili tradicionalni tisk ukiyo-e.

Objavljeno
19. februar 2015 14.13
Špela Kuralt, Celje
Špela Kuralt, Celje
Tema razstave, ki so jo v Galeriji sodobne umetnosti v Celju odprli prejšnji teden in je na ogled še do 22. marca, je Toshusai Sharaku, ki je bil na Japonskem in v svetu znan po svojih doprsnih portretih kabuki igralcev. Sharakujeva dela so se prvič pojavila leta 1794, potem je v devetih mesecih ustvaril okoli 140 del, nato pa izginil.

Potujočo razstavo, ki je bila prvič na ogled leta 1996, od leta 2007 pa kroži po svetu, sestavljajo plakati, slike in tridimenzionalna dela japonskih umetnikov. Nastala so sredi devetdesetih let kot interpretacija Sharakujevih del. Ta je bil sicer mojster japonskega lesoreza ukiyo-e.

Predstavitev ukiyo-e

Razstavo so v Celju odprli v sodelovanju z japonskim veleposlaništvom in Japonsko fundacijo. Spremljevalni del razstave bo predstavitev umetnosti japonskega lesoreza (ukiyo-e), ki jo pripravljajo danes ob 18. uri. Tehniko, ki je začarala japonski svet pred več kot dvesto leti, bo predstavila skupina mojstrov.

Ukiyo-e ali »umetnost minljivega sveta« je sicer vrsta japonskega lesoreza, ki je svoj razcvet doživela v obdobju Edo (1603–1867), ko je bila Japonska zaprta pred vplivi ostalega sveta. Ukiyo-e se posveča temam iz vsakdanjega meščanskega življenja, življenja kurtizan in igralcev v gledališču kabuki. Vstop na predstavitev tehnike bo prost.