Objavljen prosto dostopen catalogue raisonné Salvadorja Dalíja

Katalog zajema več kot tisoč slik od časa, kot je ustvarjal kot šestletnik, do leta 1983.

Objavljeno
14. december 2017 17.45
V. U.
V. U.

Potrebnih je bilo 17 let raziskovanja, sedaj je brezplačno dostopen na internetu. Kot poroča The Art Newspaper, je Fundacija Gale in Salvadorja Dalíja objavila generalni catalogue raisonné z več kot tisoč Dalíjevimi deli, ustvarjenimi med letoma 1910 in 1983.

Namenjen bo tako ljubiteljem in raziskovalcem umetnosti tega nadrealista kot seveda reguliranju trgovanja z njegovimi deli.

Kot je znano, je Dalí eden najbolj ponarejevanih avtorjev, cilj kataloga pa je »onkraj vsakega dvoma« predstaviti njegovo avtorstvo objavljenih umetnin. Katalog bodo kontuinuirano ažurirali.

Sodelovanje številnih institucij

Prvi del, ki sledi slikarjevemu delu med letoma 1910 (tedaj je štel le šest let) in 1929, so objavili že leta 2004, tedaj ob stoletnici njegovega rojstva, sledila so obdobja med letoma 1930 in 1939, med 1940 in 1951, med 1952 in 1964, nazadnje pa končni izsek Dalíjevega opusa, nastal med letoma 1965 in 1983. Umrl je sicer na začetku leta 1989.

V fundaciji so katalog ustvarili v sodelovanju s številnimi osrednjimi muzeji, denimo z madridsko Reino Sofio, pariškim Centrom Pompidou ali Muzejem Boijmans van Beuningen v Rotterdamu, poslej bo veljal za orodje, ki bo objavljenim delom zagotavljalo avtentičnost. Zaenkrat na področju njegovih slikarskih del, v prihodnosti napovedujejo še širitev na dela na papirju in kipe. Začeli bodo s slednjimi, prvi del kataloga Dalíjevih kipov bo objavljen konec leta 2018.

Nemara bo prosto dostopna spletna novost prišla prav Finančni upravi Republike Slovenije, ki se je lani kljub jasnim opozorilom v medijih glede avtentičnosti odločila za prodajo »Dalíjeve mitološke pokrajine«, zaradi dolga zarubljene galeristu Leonu Pogelšku, na javni dražbi.

Kupca zanjo ni bilo, naposled se je po pričakovanjih pokazalo, da je dejansko ponarejena, za slovensko državo pa, da lahko javno prodaja ponaredke.