Oblast v južnokorejskem Busanu brezbrižno uničila Oppenheimov kip

Postavitev kipa je leta 2011 stala 750.000 ameriških dolarjev, po uničenju je pristal na odpadu.

Objavljeno
17. januar 2018 14.42
V. U.
V. U.

Oblast v drugem največjem južnokorejskem mestu Busan je odredila uničenje javnega kipa slavnega ameriškega konceptualnega umetnika, performerja in kiparja Dennisa Oppenheima (1938–2011), ki se je v obdobju neoavantgard v 60. letih prejšnjega stoletja zapisal v razvoj land arta.

Kot poroča agencija AFP, so eno njegovih zadnjih skulptur z naslovom Chamber (Soba), postavljeno ob plaži v Busanu, uničili, razlog pa so občinarji našli v tem, da je postajala »grda«.

Kip zravnan z zemljo

Oppenheimova dela so zastopana v stalnih zbirkah muzejev, kot so MoMA v New Yorku, Tate v Londonu ali Center Pompidou v Parizu, a to mestne oblasti v Busanu ni motilo. Niti to, da je postavitev več kot osemmetrske kiparske strukture iz jekla in plastičnih materialov, ki jo je Oppenheim ustvaril z referencami na obliko cveta − kip je gledalca vabil, da se sprehodi med cvetnimi listi privlačnih oblik, naposled pa začutil omejitve, ujetost v čedalje tesnejšem prostoru −, stala 750.000 dolarjev.

Kot argument za uničenje je oblast navedla, da je začel kip rjaveti in da ga je predlanskim poškodoval še tajfun. Na mestnem uradu so dodali še, da so se nad kipom začeli pritoževati stanovalci in mimoidoči, ki so zahtevali odstranitev. Naposled so delavce napotili, da ga zravnajo z zemljo, materiali, iz katerih je bil narejen, pa so pristali na odpadu.

Ogorčeni so tako ljubitelji umetnosti kot organizatorji Bienala v Busanu

Na uradu so sedmi sili zaupali še, da Oppenheimove fundacije, ki ima v lasti avtorske pravice uničenega kipa, sploh niso obvestili o uničenju. Ogorčeni so tako ljubitelji umetnosti kot organizatorji Bienala v Busanu, ene osrednjih kulturnih prireditev v državi, katere ekipa je pomagala pri pridobitvi kipa. »Za kaj takega še nikoli nisem slišala,« je povedala predstavnica bienala Moon Ju-Hwa. »To, da je bilo dragoceno umetniško delo uničeno na tako brezbrižen način, me je globoko osupnilo in šokiralo.«

Oppenheim svojega dela v Busanu ni nikoli videl, saj je 21. januarja leta 2011 umrl za rakom, kar je bilo dva meseca pred odkritjem kipa marca istega leta.