Odkritje: Tartini 120 let skrival sublimno sporočilo ljubljeni ženi

Pri 3D-skeniranju kipa skladatelja in violinista so naleteli na presenečenje, na neznano kiparjevo posvetilo pokojni ženi.

Objavljeno
24. oktober 2016 10.48
Posodobljeno
24. oktober 2016 12.00
Tartinijev kip v Piranu
V. U.
V. U.

Strokovnjaki Restavratorskega centra ZVKDS so pri raziskavah spomenika Giuseppeja Tartinija v Piranu, ki bodo trajale še vse do izteka letošnjega leta, odkrili doslej neznano, sublimno sporočilo ljubljeni ženi.

Kot sporočajo, so med 3D-skeniranjem kipa skladatelja in violinista na violini opazili neznan napis, podrobne raziskave pa so razkrile izjemno čustveno posvetilo avtorja, beneškega kiparja Antonia Dal Zotta, pokojni ženi Idi Lessiak Naya Dal Zotto:

Ida Lessiach Naya Dal Zotto Buona Sapiente Bella Volò a Dio 9 -19 -1893 Il Suo Anton Dal Zotto. V prevodu Ida Lessiach Naya Dal Zotto, dobra, modra, lepa, je poletela k Bogu 9 - 19 - 1893. Njen Anton Dal Zotto.

      Več kot stoletje neopaženi kiparjev napis. Foto: Arne Hodalič

Kot dodajajo na ZVKDS, je že iz arhivskih virov in literature znano, da je žena z mnenji in nasveti sodelovala pri nastanku skulpture, vse dokler je smrt ni ločila od ljubljenega moža, kar se je zgodilo prav v času nastajanja kipa.

Za tako osebno in z emocijami prežeto sporočilo je avtor izbral težko dostopno mesto na robu violine, kjer je ostalo za gledalce skrito celih sto dvajset let, vse do danes. Najnovejše raziskave potrjujejo, da gre za izjemno umetnino, ki jo je avtor oblikoval z ljubeznijo in s posluhom za detajle.

Raziskave kipa so se začele že spomladi, na podlagi njihovih rezultatov pa bodo strokovnjaki predlagali tudi način ustrezne sanacije te velike umetnine.