Odprtja razstave mojstrovin iz Teherana v Berlinu ne bo

V Berlinu so vse do tega tedna upali, da bo napovedano odprtje razstave 4. decembra možno, a upanja ni več.

Objavljeno
30. november 2016 14.33
V. U.
V. U.

Odprtja težko pričakovane razstave mojstrovin zahodnega modernizma iz zbirke teheranskega Muzeja sodobne umetnosti, ki so ga v berlinski Gemäldegalerie napovedovali za 4. december, nakar naj bi razstava prihodnje leto odpotovala še v muzej MAXXI v Rimu, ne bo.

Kot poroča mednarodni tisk, predvsem Guardian in The Art Newspaper, so Nemci tik pred zdajci izvedeli, da oblast v Teheranu začasnega izvoza 60 slik v Evropo ni dovolila. Vse do tega tedna so upali, da bodo razstavo 4. decembra lahko odprli, sedaj upanja ni več. Razstave niso dokončno odpovedali, pač pa prestavili za nedoločen čas.

Prodaja vstopnic za ogled razstave je v preteklosti že stekla, a so jo ustavili. V napovedi razstave na spletni strani galerije datumov ni več, le okvirno je zapisano, da bo na ogled med decembrom in marcem prihodnje leto, kar pomeni, da upanje še ni dokončno zakopano.

V legendarni zbirki umetniških del zahodnega modernizma teheranskega Muzeja sodobne umetnosti, ki jo je v času liberalnega, a brutalnega režima iranskega šaha Reze Pahlavija sestavila njegova glamurozna žena Farah Diba Pahlavi, so s pomembnimi deli zastopani Pablo Picasso, Mark Rothko, Vasilij Kandinski, Jackson Pollock, Andy Warhol, Francis Bacon in drugi, predvideno je bilo tudi gostovanje del iranskih umetnikov.

Zbirka, ki velja za najboljšo na področju zahodnega modernizma izven meja Evrope in ZDA, že vse od iranske revolucije 1979 ni dostopna niti doma. V Teheranu umetnine iz nje predstavljajo le izjemoma.