Pavlenski tokrat zažgal vrata Banque de France

Ob požigu vrat banke na pariškem trgu Place de la Bastille se je skliceval na francosko revolucijo. Bankirje obravnava kot nove monarhe.

Objavljeno
17. oktober 2017 13.15
V. U.
V. U.

Performer Pjotr Pavlenski, ki si je sloves na Zahodu utrdil s serijo aktivističnih nastopov na meji mazohizma, s katerimi je napadal aktualno stanje družbe in demokracije v rodni Rusiji, je tokrat na preizkušnjo postavil Zahodnjake.

Kot je znano, si je v Rusiji v preteklosti ob aretaciji Pussy Riot zašil usta, zatem si je na moskovski Rdeči trg pribil moda, si odrezal košček ušesa vrh zidu Državnega znanstvenega centra za socialno in forenzično psihiatrijo Serbski ter naposled zažgal vrata zloglasne Lubijanke, v preteklosti sedeža sovjetske Čeke in KGB in zdaj sedeža aktualne ruske obveščevalne službe.

Ognjeni poziv k revoluciji

Tovrstni performansi so seveda odmevali na Zahodu, toda kako si bodo njegovo najnovejšo akcijo razložili njegovi novi »sonarodnjaki« Francozi? Performer, ki je domovino lani zapustil zaradi obtožbe poskusa posilstva, ki jo je proti njemu in njegovi partnerki Oksani Šaligini sprožila igralka Anastazija Slonina, je namreč maja letos prav v Franciji dosegel azil in status političnih beguncev. A je zdaj na preizkušnjo postavil tamkajšnjo oblast in seveda javnost.

Kot poroča tisk, je včeraj zažgal vrata podružnice Banque de France na trgu Place de la Bastille sredi Pariza. Koncept? Bankirje obravnava za nove monarhe, ob požigu pa se je skliceval na francosko revolucijo, katere začetek leta 1789 simbolizira ravno napad na pariško Bastiljo. Ta je seveda nekdaj stala na trgu, ki se še danes imenuje po njej.

Gasilci so se požara lotili ob štirih zjutraj, njihov predstavnik je za javnost povedal, da razlog požara obravnavajo kot kriminalno dejanje, policija pa je tako Pavlenskega kot Šaligino, ki sta lani v Francijo prišla prek Ukrajine, in sicer z dvema hčerkama, aretirala. Podružnica banke ostaja do nadaljnjega zaprta.

Kako se bo odzvala Francija? Pavlenski je precej simpatij izgubil tudi po lanski dodelitvi mednarodne disidentske nagrade Vaclava Havla. Ko je napovedal, da bo 42.000 ameriških dolarjev, kolikor znaša njen finančni del, doniral neki radikalni ruski skupini, ki v boju proti oblasti posega po nasilju in so jo na vzhodu Rusije obtožili za uboj policista, so mu nagrado, ki jo podeljuje newyorška Fundacija za človekove pravice, odvzeli.