Peter Doig na bizarnem procesu le dokazal, da ni avtor slike

Nekdanji uslužbenec popravnega doma v Kanadi ga je tožil, ker ni želel priznati avtorstva slike iz časa, ko naj bi bil »gost« v njegovem domu.

Objavljeno
24. avgust 2016 17.55
Vojko Urbančič
Vojko Urbančič

Peter Doig, slavni 57-letni škotski slikar skrivnostnih, magičnih krajin in ljubljenec elite z najglobljimi denarnicami – njegov avkcijski rekord znaša dobrih 23 milijonov evrov, pri Christie's so ga lani dosegli s prodajo njegove slike Swamped –, je zadnje čase sedmo silo zaposloval s tem, da je bil vpleten v enega najbizarnejših poskusov dokazovanja avtorstva, ki je pristalo na sodišču v Chicagu. Naposled je včeraj le dočakal zadoščenje.

Na sodišču je moral dokazovati, da neke slike v davnem času, ko je bil še najstnik, nikakor ni naslikal, ampak je tedaj še drgnil srednješolske klopi, sodišče pa mu je nazadnje pritrdilo.

»Lepa, a ni moja«

V ZDA ga je neki nekdanji uslužbenec popravnega doma v Thunder Bayu v Kanadi tožil, ker ni želel priznati avtorstva slike, za katero je bil ta uslužbenec prepričan, da jo je prav od njega za sto dolarjev kupil še v času, ko je bil zaradi najstniške zlorabe LSD »gost« v njegovem »domu«, na sliki pa je tudi signatura, in sicer Peter Doige 76.

Kljub dodatnemu e-ju v priimku in dejstvu, da se je Doig na sliko odzval s komentarjem »Lepa, a ni moja«, je slikarja tožil za vsaj pet milijonov dolarjev, v tožbo pa se je podal z galeristom, ki naj bi mu sliko pomagal prodati. Argumente zanjo sta našla v domnevno luknjičavi slikarjevi mladostni biografiji v času, za katerega naj ne bi mogel dokazati, kje je bil. Trdila sta, da je v obdobju, ko naj bi sliko ustvaril, študiral na univerzi Lakehead v Thunder Bayu v Kanadi, pri čemer je Doig najstniška leta – pred študijem v Londonu – dejansko preživel v Kanadi, a v Torontu.

Dejanski avtor že pokojni Peter Edward Doige

Leta 1976, ko naj bi sporna slika nastala, je štel le 16 ali 17 let in kot pravi, nikoli ni bil zaprt, četudi lastnih izkušenj z LSD, ki odmevajo tudi v njegovi umetnosti, že dolgo ne skriva. Na tožbo se je odzval celo tako, da je z odvetniki identificiral resničnega, a že pokojnega slikarja z imenom Peter Edward Doige, ki je po pričanju sestre Marilyn Doige Bovard dejansko študiral na univerzi Lakehead in bil nekaj časa tudi v zaporu, tako sestra kot nekdanji učitelj umetnosti v tem zaporu pa verjameta, da je sporno sliko naslikal prav on.

A to sodišča, na katero se je Doig obrnil s prošnjo po opustitvi tožbe, najprej ni prepričalo. Proces je stekel, odločilno je bilo pričanje omenjene sestre.

»Današnja razsodba je že dolgo zamujena potrditev tega, kar trdim štiri leta,« se je na razplet bizarnega procesa odzval Doig. »Mlad in nadarjen umetnik z imenom Peter Edward Doige je ustvaril to sliko, ne jaz.« Preden je pred leti zanikal avtorstvo, kar je bil povod za proces, so vrednost sporne slike ocenili na kar 10 milijonov ameriških dolarjev.