Plavajoči rešilni jopiči

Ai Weiwei je v ribnik pri dunajski palači Belvedere postavil instalacijo s 1005 rešilnimi jopiči z Lezbosa.

Objavljeno
14. julij 2016 20.09
The installation F Lotus of Chinese artist Ai Weiwei for the exhibition translocation transformation from July 14 to November 20 is swimming in the pond at the Upper Belvedere in Vienna, Austria, Wednesday, July 13, 2016. (AP Photo/Ronald Zak)
Z. R.
Z. R.

Dunaj – Obiskovalci dunajske palače Belvedere in njenega vrta lahko po novem v tamkajšnjem baročnem ribniku občudujejo novo instalacijo kitajskega umetnika Ai Weiweia. Gre za postavitev, poimenovano F. Lotus, ki je sestavljena iz 201 obroča, na katerih je pripetih po pet rešilnih jopičev v obliki črke f.

Rešilne jopiče je Ai Weiwei prinesel z grškega otoka Lezbosa, kjer je več mesecev delal in pomagal beguncem. Na ribniku Belvederja obroči z rešilnimi jopiči delujejo kot umetni lotosovi cvetovi.

Ob odprtju razstave njegovih del v Belvederju – F. Lotus je njen del – je kitajski disidentski umetnik dejal, da je postavitev v ribniku njegov način opozarjanja na begunsko krizo v Evropi. »Na Lezbosu leži več kot 500.000 rešilnih jopičev in videti so kakor pokrajina. V resnici je to zelo oseben predmet, ki je morda zadnja stvar, ki jo zagrabiš, ko bežiš.«

Pred časom so Ai Weiweia nekateri kritizirali, da je šel predaleč, ko je februarja za sliko za indijski časopis pripravil instalacijo s 14.000 rešilnimi jopiči, postavljenimi v položaj utopljenega sirskega dečka Ajlana Kurdija na peščeni plaži ob turški obali.