Podeljene nagrade BIO 50

Žirija letošnjega bienala industrijskega oblikovanja je izbrala nagrajene projekte na BIO 50.

Objavljeno
19. september 2014 16.40
J. Š. A., kultura
J. Š. A., kultura

Muzej za arhitekturo in oblikovanje je na odprtju Bienala oblikovanja razglasil prejemnike nagrad za najboljše sodelovanje na BIO. Med razstavljenimi projekti, ki so nastali v okviru Bienala oblikovanja, je mednarodna žirija, ki so jo sestavljali oblikovalec Konstantin Grcic, komentatorka oblikovanja Alice Rawsthorn in oblikovalec ter profesor Saša J. Mächtig, izbrala nagrajene projekte. Glavno nagrado za najboljše sodelovanje v okviru BIO 50 je prejela skupina Nanoturizem, ki sta jo vodila mentorja Tina Gregorič in Aljoša Dekleva. Častne pohvale so prejele skupine Oblikovanje življenja, Motorne enote in Sistem mode.

Posebej za Delo sta mentorja skupine Nanoturizem v okviru BIO50 odgovorila na vprašanje Kakšen pomen in vlogo ima oblikovanje danes? »Številni oblikovalci in arhitekti si že več let prizadevajo, da oblikovanje postane del odprte kulture, da spodbuja participacijo uporabnikov v procesu oblikovanja in tudi sodelovanje med oblikovalci, da si izmenjavajo izkušnje in znanje. Oblikovanje upraviči svoj pomen, ko preseže zgolj estetsko in funkcionalno osredotočanje in postane kreativna kritika trenutnih ekonomskih, okoljskih in socialnih vprašanj ter deluje kot socialno orodje za stimuliranje interakcije med uporabniki, da se izboljšajo odnosi in razumevanje sveta.«

Žirija je med drugim zapisala, da je Nanoturizem izjemen primer uporabe iznajdljivosti oblikovalske stroke pri ponovnem razvoju in oživitvi pomembnega področja tako slovenskega kot tudi drugih gospodarstev. Vedno bolj pomemben vidik oblikovanja je ponovna interpretacija njegovega odnosa do znanosti, ki ga je skupina Oblikovanje življenja predstavila na nenavadno duhovit, provokativen in polemičen način. S svojo preprosto, živahno izpeljano idejo je skupina Motorne enote ustvarila vznemirljiv prispevek k porajajoči se kulturi »naredi si sam« ustvarjalcev in popravljavcev. V času, ko se srečujemo z vedno večjim zanimanjem za tradicijo folklore in domačih obrti, je skupina Sistem mode oblikovala inteligenten in privlačen pristop k dvigovanju zavesti o lokalnem viru, ki mu Slovenci namenjajo premalo pozornosti.