Poslovil se je slikar Howard Hodgkin

Slovel je kot izvrsten kolorist in mojster abstrakcije, bil je tudi eden prvih, ki so mu Britanci podelili Turnerjevo nagrado.

Objavljeno
09. marec 2017 16.32
V. U.
V. U.

Umrl je eden osrednjih britanskih slikarjev Howard Hodgkin, so sporočili iz londonske Galerije Tate, o njegovi smrti pa poroča tudi britanski tisk. Bil je eden največjih umetnikov svoje generacije, dodajajo v galeriji, poslovil se je v starosti 84 let.

Hodgin je zaslovel predvsem z abstraktnimi deli, in če pred katerim med njimi gledalec nemara pomisli, da je nastalo lahkotno, v hipu, kot posledica naključnih prelivanj barv, se moti.

Izjemen občutek za izraz barv

Hodgkin je bil izjemen kolorist, znan po usmerjenosti v analizo narave slikarstva, tako njegovega intelektualnega jezika kot izraza, po drugi strani pa po zelo dolgotrajnem ustvarjanju. »Ne verjamem v lahkotno ustvarjanje,« je nekoč povedal. »Gre za delo, ki se ga lotevam zelo resno.« Posamezno sliko je lahko ustvarjal tudi več let.

Po rodu je bil Londončan, letnik 1932, v rojstnem mestu je leta 1962 realiziral tudi prvo samostojno razstavo. V zgodnjem obdobju se je izražal z omejenim naborom barv in abstrahirano figuraliko, na začetku 70. let pa se je preusmeril v bolj spontan izraz z nejasnimi formami ter živimi barvami.

Leta 1984 je Veliko Britanijo zastopal na Beneškem bienalu, leto zatem doma prejel Turnerjevo nagrado (kot šele drugi v zgodovini te nagrade), leta 1992 pa so mu doma podelili tudi naziv viteza. Elizabeta II. mu je dobro desetletje zatem, leta 2003, podelila še častno članstvo v redu Companions of Honour, v Tate Britain pa so mu veliko retrospektivo postavili leta 2006. Danes je umrl v bolnišnici v Londonu.