Poslovila se je fotografinja Hilla Becher

Z možem Berndom Becherjem sta ustvarila vplivno düsseldorfsko šolo fotografije. Predstavila se je tudi v Sloveniji.

Objavljeno
14. oktober 2015 13.47
V. U., Delo.si
V. U., Delo.si

V starosti 81 let se je poslovila velika dama sodobne fotografije, ki smo jo lahko spoznali tudi v Sloveniji. Hilla Becher, ki je skupaj z možem Berndom Becherjem (1931 - 2007) predstavljala najslovitejši fotografski par na področju sodobne fotografije konceptualistične orientacije. Izoblikovala sta ultravplivni, minimalistični fotografski objektivizem, s katerim sta v svoji domovini in širše postavila temelje fotografske šole, ki ostaja aktualna še danes.

Hilla se je z dekliškim priimkom Wobeser rodila v Podsdamu, z Berndom pa sta se že na začetku skupnega ustvarjanja – od leta 1959 dalje – usmerila v zanju značilno dokumentiranje industrijske dediščine, denimo anonimnih zbiralnikov vode, najrazličnejših fasad, strojev ipd. Že zgodaj sta izoblikovala tudi svoje zimzelene fotografske parametre: izključno črno-bel izraz, preprosto frontalno fotografiranje objektov, nizko postavljen horizont, nedramatično svetlobo, dolge ekspozicije in odsotnost človeških figur. Znana sta bila po t. i. Tipologijah, v katerih sta povezala serije tovrstnih fotografij.

Spoznala sta se na akademiji v Düsseldorfu, kjer je Bernd kasneje, leta 1976, nastopil tudi kot vplivni profesor fotografije. Vzporedna zaposlitev Hille kot njegove žene zaradi politike akademije tedaj ni bila možna, par pa je vplival na mnoge mlajše umetnike, ki jih danes uvrščajo v t. i düsseldorfsko šolo fotografov.

Dela teh so danes, mimogrede, med najdražjimi na svetu. Denimo dela Andreasa Gurskega, ki s skoraj štiri metre razsežno fotografijo Ren II, leta 2011 prodano za 3,4 milijone evrov, še vedno kraljuje na vrhu svetovne lestvice fotografskih dražbenih rekordov, pa Candide Hofer, Thomasa Ruffa, Thomasa Strutha in še koga.

V tukajšnjem prostoru so njuno delo že pred leti obsežno predstavili v ljubljanski Moderni galeriji, ožji izbor teh navidezno preprostih, a izjemno dovršenih fotografij pa so leta 2012 predstavili tudi v zasebni Galeriji TR3.