Prva slika iz zaplenjene »zbirke« Corneliusa Gurlitta prihaja na dražbo

Dediči Davida Friedmanna, ki so mu nacisti zaplenili sliko Maxa Liebermanna, so se po njeni vrnitvi odločili za prodajo.

Objavljeno
22. maj 2015 18.49
V. U., Delo.si
V. U., Delo.si

Zgodba okoli 1280 umetnin, ki so jih nemški policisti leta 2012 v Münchnu, kasneje pa tudi Salzburgu, zasegli pri Corneliusu Gurlittu, sinu Hildebranda Gurlitta, prekupčevalca z umetninami iz časov nacizma, je znana. Zdaj že pokojni Cornelius Gurlitt je umetnine z oporoko zapustil Umetnostnemu muzeju v švicarskem Bernu, tiste med njimi, za katere bo mogoče dokazati, da so bile nelegalno odtujene, naj bi se vrnile dedičem nekdanjih lastnikov.

Sliki Jezdeca ob obali Maxa Liebermanna, enega vodilnih predstavnikov nemškega impresionizma, ki je bil po rodu Jud, zaradi česar je njegova umetnost pristala v nacistični kategoriji »izrojene umetnosti«, se je to že zgodilo.

Dokazati je bilo mogoče, da je so jo nacisti leta 1938 zaplenili Davidu Friedmannu, zbiralcu in industrialcu na področju proizvodnje opek v Šleziji, slika pa se je, kot poroča britanski BBC, na začetku meseca vrnila k njegovim dedičem.

A so ti odločili, da je ne bodo dolgo občudovali. Že 24. junija bo v ponudbi londonske dražbe pri avkcijski hiši Sotheby's, kjer se nadejajo, da jo bodo prodali za znesek do 550.000 otoških funtov (okoli 774.000 evrov).

Tako bo Liebermannova slika, ena prvih iz Gurlittovega stanovanja v Münchnu, katere podobo so po zaplembi javno objavili, in ena prvih, ki se je vrnila k dedičem nekdanjega lastnika, tudi prva, ki bo, če bo prodaja uspešna, lastnika zamenjala ob zvoku dražbenega kladivca. Gotovo ne bo zadnja.

Zanimivo bo spremljati, kako in če bo na iztrženo ceno vplivala kontroverzna provenienca. Drugo Liebermannovo sliko z isto temo so namreč pri Sotheby's leta 2009 prodali za bistveno manj, za okoli 289.000 funtov (okoli 406.000 evrov, cena vključuje pribitek dražitelja). Seveda pa se cene na globalnem umetnostnem trgu za dela uveljavljenih imen iz leta v leto zgolj in samo dvigujejo.