Retrospektiva NSK kmalu v moskovski Garaži

Razstava Moderne galerije bo v muzeju Daše Žukove na ogled od 30. septembra do 9. decembra.

Objavljeno
12. september 2016 15.11
hočevar nsk
V. U.
V. U.

Retrospektiva kolektiva Neue Slowenische Kunst z oznako NSK od Kapitala do kapitala, ki je bila lani na ogled v Moderni galeriji, letos pa bila dostopna tudi obiskovalcem Van Abbemuseuma na Nizozemskem, bo od 30. septembra gostovala še v moskovskem muzeju sodobne umetnosti Garaža (Garage), v ozadju katerega kapitala ni pogrešati.

Kot neprofitni projekt ga je prek Fundacije IRIS leta 2008 ustanovila Daša Žukova, soproga ruskega oligarha Romana Abramoviča, čigar premoženje so pri Forbesu nazadnje lani ocenili na 8,3 milijarde ameriških dolarjev, kar ga je postavilo za 12. najbogatejšega Rusa.

Daša Žukova je tudi sama poslovna ženska, zbirateljica umetnin in urednica, ki je ob muzeju ustanovila revijo Garage Magazine. Nekaj mesecev je urejala tudi modno revijo Pop.

Razstava o aktivnostih NSK med letoma 1980 in 1992

Njen muzej s podpisom slavnega arhitekta Rema Koolhaasa in osnovo v sovjetskem modernizmu (namreč arhitekturi nekdanje restavracije iz leta 1968) je lociran v moskovskem Parku Gorkega, kot sporočajo iz MG + MSUM, pa bo del slovesnosti ob odprtju njegove letošnje jesenske razstavne sezone tudi odprtje razstave NSK.

Razstava sledi glavnim dogodkom skupin NSK med letoma 1980 in 1992: koncertom, razstavam, gledališkim predstavam, performansom, gverilskim akcijam, javnim razglasom.

Če obnovimo, so kolektiv leta 1984 ustanovile prve tri skupine − multimedijska skupina Laibach (ustanovljena leta 1980), skupina vizualnih umetnikov IRWIN (ustanovljena leta 1983) in Gledališče sester Scipion Nasice (1983−1987) −, obenem pa so ustanovile še četrto skupino, oddelek za oblikovanje Novi kolektivizem. Pozneje je NSK ustanovil še druge oddelke: Oddelek za čisto in praktično filozofijo, Retrovizijo, Film in Graditelje.

Leta 1992 so te skupine − delno kot odziv na razpad Jugoslavije − prenehale delovati v kolektivu NSK in so vzpostavile NSK državo v času, utopično formacijo, ki se opisuje kot »prva globalna država v vesolju«.

Kustosinja retrospektive je Zdenka Badovinac, razstavo v Moskvi pa prireja Snejana Krasteva, kustosinja Garagea.