Šivanje, tudi to je umetnost

Marija Mojca Pungerčar v galeriji Alkatraz z Malo pregledno razstavo obiskovalce seznanja z delavnicami projekta Socialdress.

Objavljeno
05. november 2015 16.06
Jelka Šutej Adamič
Jelka Šutej Adamič

V Galeriji Alkatraz se Marija Mojca Pungerčar tokrat predstavlja s panoji, torej predvsem dokumentarno, morda tudi zaradi bojazni, da ne bi prišlo do incidenta, kakršen se je zgodil leta 2013. Razstava del, ki so nastala v okviru delavnice Moč ljudem, je bila namreč dan po otvoritvi uničena.

Neznanci so ukradli razstavljena dela iz domnevno ideološko-političnih razlogov in po incidentu je bila v galeriji Alkatraz organizirana javna tribuna. Do danes niso našli storilcev, ugibanja o tem, kdo in zakaj je to storil, pa ostajajo le ugibanja.

»Mala pregledna razstava« je nov tematski projekt v okviru dolgoletnega projekta Socialdress, ki je nastal na povabilo Galerije Alkatraz za predstavitev dosedanjega Socialdressovega delovanja; kustosinja razstave je vodja galerije Jadranka Plut. »Izpolniti tako povabilo ni enostavno,« piše v spremnem listu k razstavi umetnica in se sprašuje, kaj vendar razstaviti, ko ji po končanih projektih ostane bolj malo otipljivega? Izdelke, ki nastajajo na delavnicah, udeleženke in udeleženci namreč odnesejo domov, čemur so praviloma tudi namenjeni.

Posebna pregledna razstava tako osvetljuje deset let zagnanega šiviljskega ustvarjanja s serijo novonastalih kolažev-plakatov v obliki transparentov. Na stene so prislonjeni z držali, izdelanimi iz kartonastih cevi za navijanje blaga. Na plakatih se ob dokumentarnih fotografijah gnetejo teksti, ki v obliki sloganov izpostavljajo vodilne značilnosti posameznih projektov. Berejo pa se lahko tudi kot duh časa, v katerem so projekti nastali.

2006 – 2007
Projekt Socialdress je Marija Mojca Pungerčar z delavnicami šivanja enostavnih in duhovitih oblačil prvič predstavila leta 2006 na festivalu Vmesni prostori v avstrijskem Gradcu (galerija ESC, Štajerska jesen) in v Ljubljani (galerija Kapelica), 2007 pa na razstavi NIT v Koroški galeriji likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu ter na 27. grafičnem bienalu v Ljubljani, kjer so si udeleženke izdelovale obleke iz umetniškega blaga Socialdress, ustvarjenega prav za ti dve priložnosti.

Pungerčarjeva je že pred tem delala razne projekte, denimo serijo Singer, s katero je dokumentirala zaprte tekstilne tovarne, ki jih je bilo že leta 2003 več kot petdeset. »Kaj zdaj? Pa začnimo spet šivati,« si je rekla in počasi začela svoja šivilska znanja deliti z drugimi na delavnicah Socialdressa. S projekti promovira in nudi podporo pri šivanju oz. domačem izdelovanju oblek. Šivanje transformira v zabavno in uporabno socialno aktivnost, ob tem in z izdelki, ki nastajajo in jih razstavlja, pa posega tudi v polje umetniškega.

2008 – 2009
Iz modne tkanine Socialdress, potiskanega s šiviljskimi zgodbami, je leta 2008 nastala Socialdress vrečka z dolgo življenjsko dobo, za udeležence konference Nove paradigme, novi modeli – kultura v zunanjih odnosih EU-ja, v organizaciji Ministrstva za zunanje zadeve (MZZ). Jakna vodje konference, veleposlanice Helene Drnovšek Zorko, je bila prav tako izdelana iz te tkanine, tako da so lahko udeleženci – ko jih je zagrabil dolgčas – brali z njenega hrbta ... »Pošel je zadnji meter Socialdress blaga in tretje naklade si nisem upala založiti, saj je tržišče za umetniške izdelke zelo majhno,« je razlagala umetnica na vodstvu po razstavi.

Iz tega sodelovanja se je razvila še ena delavnica, saj je Drnovškova velika ljubiteljica predelovanja kravat v oblačila in je svoje znanje želela deliti. Tako so leta 2009 izvedli delavnico predelave kravat za članice in člane diplomatske skupnosti v sodelovanju z MZZ, v Umetnostni galeriji Maribor pa so pripravili delavnico izdelave mikrobov v okviru razstave Slovenske slikarke in kiparke 1918 – 1945.

2010 – 2011
V letu 2010 je Socialdress gostoval z delavnico reciklaže oblačil na 11. festivalu Rdeče zore ter z delavnico Hlače s prostornino na razstavi Dobesedno brez besed v Mestni galeriji Ljubljana. Predstavil se je tudi na konferenci Imperativ sudjelovanja (v organizaciji Goethe Instituta Zagreb) v Muzeju suvremene umjetnosti Zagreb. Na omenjenem festivalu Rdeče zore so v delavnico povabili starejše krajanke četrtne skupnosti, odzvalo se jih je kar precej, pri delu je pomagala tudi umetnica Milena Kosec. Prinesle so svoje obleke, prtičke in druge kose oblačil, ki so jih skušale prekrojiti ali samo zakrpati.

V letu 2011 so sledile tri delavnice v mednarodnem prostoru: izmenjava/predelava oblačil (ReArt, K9, Pécs, Madžarska), delavnica predelave kravat (Fabrica di Pensule, Cluj, Romunija) in delavnica predelave uniform in nacionalnih simbolov (Pogon, Zagreb, Hrvaška). »Organizatorji so si zaželeli nekaj na temo uniform in ideja se mi je zdela zanimiva. In res, neverjetno, kaj vse je nastalo iz uniform, saj so bili razpoložljivi materiali zelo raznoliki, od značk, uniform, oblačil civilne zaščite ...« je razlagala Pungerčarjeva. Spominja se udeleženke, ki si je iz cerade naredila oblačilo za deževne dni.

2012 – 2013
Leta 2012 je bil del produkcije projekta Socialdress razstavljen na skupinski razstavi Textil{e}tronics v galeriji Galženica v Veliki Gorici na Hrvaškem. Delavnica Cvetje v jeseni je gostovala na Festivalu za tretje življenjsko obdobje v Cankarjevem domu ter v dnevnem centru aktivnosti za starejše Šiška kot predfestivalski dogodek festivala Mesto žensk, delavnica Socialdress Servis pa je bila v galeriji Škuc in na zasebnih domovih del programa festivala Mesto žensk.

V okviru Mesta žensk je delila znanje izdelovanja povoščenega cvetja, česar jo je v mladosti naučila babica Jožeta Slaka Đoke. Z uvodno delavnico Oblačilo moči pa se je začelo partnersko sodelovanje Socialdressa z RogLabom v Ljubljani.

Leta 2013 so v RogLabu zaradi velikega zanimanja ponovili uvodno delavnico Oblačilo moči, projekt Socialdress Servis pa je gostoval na festivalu Trouble v Bruslju. Avgusta so v RogLabu začeli s celotedensko delavniconov projekt Socialdress – Moč ljudem in ga v začetku oktobra predstavili v ljubljanski galeriji Alkatraz na samostojni razstavi. Razstava kolekcije oblačil in tekstilnih izdelkov za dom in gospodinjstvo, na katerih so bili izvezeni vstajniški slogani, je bila uničena ... Projekt Socialdress – Moč ljudem v Ljubljani je nato konec leta v dokumentarni obliki gostoval v MSUM na skupinski razstavi Vmesna postaja 1:1.

2014 – 2015
Leta 2014 se je razstava projekta Socialdress – Moč ljudem v MSUM sklenila s performansom Zaključevanje kolekcije, projekt Moč ljudem pa se nadaljuje v obliki izdelave del po naročilu. Januarja / februarja 2014 je v RogLabu sledila nova tematska delavnica Socialdress Stenčas (O delu). Dela so bila do konca februarja na ogled na skupinski razstavi Pozor, delo! v Slovenskem etnografskem muzeju v Ljubljani.

Najnovejše tematske delavnice Socialdress Serve & Store Bags pa še ni na pregledni razstavi v Alkatrazu, saj je potekala pred kratkim. S projektom vezenja in šivanja vrečk za shranjevanje živil je Marija Mojca Pungerčar oktobra gostovala na Dunaju na festivalu Urbanize! in na mednarodni razstavi 9000 km Häppchen – wanderndes Wissen.