Svetovni rekord v zapravljanju: pol milijarde dolarjev za le dve sliki

Milijarder Ken Griffin je za sliki Pollocka in de Kooninga odštel 500 milijonov dolarjev in na trgu umetnin postavil nov rekord.

Objavljeno
23. februar 2016 10.52
Posodobljeno
23. februar 2016 14.00
V. U.
V. U.

Dosedanji rekord na področju zasebne prodaje umetnin, torej ne v avkcijskih dvoranah, kjer so rezultati prodaje javni, pač pa v odmaknjenem zasebnem okolju finančne elite, je pripadal katarski vladarski družini, ki je lani za okoli 300 milijonov ameriških dolarjev kupila sliko postimpresionista Paula Gauguina z naslovom Nafea Faa Ipoipo (Kdaj se boš poročila?).

S tem so Katarci zgolj presegli svoj prejšnji rekord, 250 milijonov, že pred leti zapravljenih za Igralce kart drugega postimpresionista in Gauguinovega sodobnika Paula Cézanna.

Kot poroča finančni portal Bloomberg, ki se sklicuje na anonimni vir, je zdaj rekord padel, najbolj zapravljiv zasebnik na področju trga umetnin na svetu pa je postal Američan Ken Griffin, ki velja za najbogatejšega človeka v Illinoisu. Gre za ustanovitelja in vodjo chicaškega investicijskega sklada Citadel, v katerem obračajo 25 milijard dolarjev, Griffinovo osebno premoženje pa ocenjujejo na 5,6 milijarde dolarjev.

            Willem de Kooning: Interchange (tudi Interchandeg), 1955. Foto: Art Institute of Chicago

Kot nadaljuje Bloomberg, je od fundacije Davida Geffna že lani kupil sliki Interchanged (tudi Interchange, Izmenjan oziroma Izmenjava) Willema de Kooninga iz leta 1955, katere cena je bila okoli 300 milijonov, in Number 17A (Številka 17A) Jacksona Pollocka iz leta 1948, ki ga je stala nadaljnjih 200 milijonov. S tem je v okviru enega samega nakupa odštel rekordne pol milijarde dolarjev, na vrh seznama najdražjih umetnin pa znova postavil vplivno ameriško slikarsko avantgardo iz zgodnjih povojnih let, ekspresivno abstrakcijo.

                             Jackson Pollock: Number 17A, 1948. Foto: Art Institute of Chicago

Mimogrede, de Kooningovo platno se je že znašlo pred dražbenim kladivcem, in sicer leta 1989, ko je seglo do tedaj rekordnih, danes pa za svetovno finančno elito precej zanemarljivih 20,7 milijona dolarjev. Pollockovo sliko pa je že leta 1949 objavila revija Life.

Obe sliki sta septembra pristali v Art Institutu of Chicago, katerega pokrovitelj je Griffin že od leta 2004. Med drugim je podprl gradnjo muzejskega krila, namenjenega moderni umetnosti. Kot mecen nastopa tudi drugod. Newyorškemu muzeju MoMA je doniral 40 milijonov, kar je bila ena najvišjih donacij v 85-letni zgodovini tega muzeja, kot zasebnik pa je bil tudi onkraj avkcijskega rekorda ultradragega nemškega slikarja Gerharda Richterja. Lani februarja je pri Sotheby's za 46,4 milijona dolarjev kupil eno njegovih reprezentančnih Abstraktnih slik.