Tudi Picassova rekorderska mojstrovina na poti v Katar?

Pri New York Postu so razkrili kupca slike, ki je nedavno dosegla avkcijski svetovni rekord: 179,3 milijona dolarjev.

Objavljeno
22. maj 2015 13.27
V. U., Delo.si
V. U., Delo.si

Dobrih deset dni za 11. majem, ko so v newyorški izpostavi avkcijske hiše Christie's po enajstih minutah dražbenega drena sliko Pabla Picassa Ženske iz Alžira (Verzija O) iz leta 1955 prodali za 179,3 milijona dolarjev, kar je nov svetovni rekord na področju dražb umetnin, je znan tudi njen najverjetnejši kupec.

Sliko so, kot je pri tovrstnih rekorderskih prodajah običajno, prodali anonimnemu kupcu, ki ga je v dvorani tokrat zastopal vodja oddelka za sodobno umetnost pri Christie's Brett Gorvy. Identiteto kupca so prvi objavili pri New York Postu, posebnega presenečenja pa ni.

Sliko naj bi kupil donedavni (med letoma 2007 in 2013) premier in vzporedno tudi zunanji minister Katarja Hamad bin Jasim Al Tani, ki je »na sceni« znan s kratico HBJ, velja pa predvsem za mogočnega investitorja v elitne nepremičnine, denimo v Londonu (znana blagovnica Harrods ali Shard oziroma Črepinja, najvišji nebotičnik v Evropski uniji) in drugod (Volkswagen ali pariški nogometni klub Saint-Germain). Bil je na čelu katarske družbe za investicije in njenih nakupov v kar 30 državah sveta.

Newyorški časopis se pri razkritju identitete kupca sklicuje na anonimni vir, ki je časniku zaupal še, da slika najverjetneje nikoli ne bo javno na ogled v Katarju. Picasso je bil pač velik ljubitelj golote, gola oprsja in zadnjice pa v katarskem muzeju ne morejo biti na ogled. Mimogrede, njegovo sliko so cenzurirali celo zahodnjaški puritanci.

Tako bi utegnila Picassova slika verjetno obviseti na enem zidov v tej ali oni rezidenci svojega novopečenega milijarderskega lastnika v New Yorku ali Londonu. Le kdaj jo bo svet ponovno videl?

Katarju pripisujejo tudi nakupa obeh najdražjih umetnin mimo dražb, zasebno: slik Nafea Faa Ipoipo (Kdaj se boš poročila) Paula Gauguina, ki naj bi bila prodana za 300 milijonov dolarjev, in Igralcev kart Paula Cézanna, ki naj bi jih v Katarju kupili za 250 milijoni dolarjev. Mimogrede, protagonisti na obeh so oblečeni.

Seveda pa je družina Al Tani držala tudi donedavni avkcijski rekord. Predlani je za Tri študije Luciana Freuda Francisa Bacona odštela 142,2 milijona dolarjev.