Turnerjeva nagrada kiparki Helen Marten

Za nagrado so bili letos nominirani še umetniki Anthea Hamilton, Josephine Pryde in Michael Dean.

Objavljeno
06. december 2016 11.14
V. U., STA
V. U., STA

Turnerjeva nagrada, eno najprestižnejših priznanj za sodobno umetnost v Veliki Britaniji, je letos pripadla umetnici Helen Marten. V londonski galeriji Tate jo je včeraj prejela za multimedijsko instalcijo, ki so jo v galeriji označili kot »poetično in slikovito sestavljanko«.

Za nagrado so bili letos nominirani še umetniki Anthea Hamilton, Josephine Pryde in Michael Dean.

Kot je ob prejemu nagrade povedala Martenova, imajo tako ona sama kot preostali trije nominiranci za nagrado velik privilegij, da so lahko v tistem trenutku tam, saj se na eni strani v Veliki Britaniji zmanjšujejo sredstva za umetnost, na drugi strani pa desničarski populizem dobiva vedno večjo podporo v politiki. »In najmanj, kar lahko naredimo, je, da nismo zgolj pasivni opazovalci,« je po pisanju francoske tiskovne agencije AFP dodala 31-letna umetnica.

V Londonu živeča Helen Marten je bila nagrajena tudi za projekt Lunar Nibs, ki je bil predstavljen na 56. bienalu v Benetkah, in samostojno razstavo v galeriji Greene Naftali v New Yorku.

Kot je v utemeljitvi nagrade zapisala žirija, je njeno delo izjemno zaradi velikega razpona tako materialov kot oblik. Izpostavila je tudi »poetične in enigmatične kvalitete umetničinih del, ki pričajo o zapletenosti in izzivih bivanja v današnjem svetu«.

Dve odmevni nagradi v kratkem času

Helen Marten, ki se je izobraževala v Londonu in Oxfordu, je po pisanju AFP prejšnji mesec prejela tudi nagrado Hepworth za kiparstvo, ki je vredna 30.000 funtov.

V galeriji Tate so izpostavili še umetničino kompleksno uporabo skulpture, sitotiska in njenega lastnega pisanja, kar vse povezuje v »instalacije, ki so polne referenc, od sodobnih do zgodovinskih in od vsakdanjih do zelo enigmatičnih«.

Tudi na razstavi, s katero se je kot nominiranka za nagrado predstavila v galeriji Tate, je uporabila zelo širok razpon narejenih in najdenih predmetov, med njimi kovance, jajca, limone, vatirane palčke, podplate čevljev in drugo.

Turnerjeva nagrada, poimenovana po angleškem slikarju J. M. W. Turnerju, je namenjena britanskim umetnikom do 50. leta starosti za najboljšo predstavitev v zadnjem letu. Zmagovalec prejme 25.000 funtov, preostali nominiranci pa vsak po 5000 funtov. Nagrada je bila ustanovljena leta 1984.