Turnerjeva nagrada Lubaini Himid

Nagrada ob 25.000 britanskih funtih prinaša predvsem svetovno slavo. 63-letna Himidova je prva temnopolta nagrajenka.

Objavljeno
06. december 2017 12.30
Posodobljeno
06. december 2017 12.30
V. U.
V. U.

Seznam prejemnikov Turnerjeve nagrade, najprestižnejše v Veliki Britaniji in ene najodmevnejših za sodobno vizualno umetnost na svetu, je prejela umetnica z afriškimi koreninami Lubaina Himid, 63-letna veteranka britanske temnopolte umetniške scene, rojena na Zanzibarju.

Nagrado Tate Gallery, poimenovano po slikarju Josephu Mallordu Williamu Turnerju (1775−1851), podeljujejo že od leta 1984, Lubaina Himid je doslej njena najstarejša prejemnica in hkrati prva temnopolta nagrajenka.

Pravilnik nagrade, ki so jo od leta 1991 do lani, ko jo je prejela kiparka Helen Marten, omejevali na kandidate, ki se še niso srečali z Abrahamom − nagrada je dolgo veljala za globalno odskočno desko za mlajše umetnike −, je bil letos spremenjen. Starostne omejitve ni več.

Le dve finalistki mlajši od 50 let

Med ostalimi kandidati v četverici finalistov je bil natanko desetletje od Himidove mlajši Hurvin Anderson, slikar, v čigar delu pogosto izpostavljajo dediščino Karibov, mlajši od 50 let pa sta bili v Nemčiji rojena interdisciplinarna umetnica Andrea Büttner in palestinsko-angleška umetnica Rosalind Nashashibi, ki se ukvarja predvsem s filmom in fotografijo. Ne mnogo mlajši, obe sta v štiridesetih letih.

Himidova se je formirala v Londonu. Študirala je na kolidžu Wimbledon in Kraljevem kolidžu za umetnost, zdaj pa živi v Prestonu in poučuje sodobno umetnost na Univerzi Osrednjega Lancashira.

Ustvarja slike, grafike, risbe in instalacije, s katerimi slavi kreativnost temnopoltih in pripadnikov afriške diaspore, postavlja ogledalo njihovi institucionalni nevidnosti, se nanaša na dediščino suženjstva in opozarja na skrite, zamolčane družbene teme. Februarja so jo v The Daily Telegraphu označili za »podcenjeno junakinjo črne britanske umetnosti«.

Žirija je ob odločitvi za nagrado med drugim izpostavila resnost tem, ki jih naslavlja, sama pa je izjavila, da ji nagrada veliko pomeni zaradi občutka, da jo je prejela tudi za veliko drugih. »Za vse črne ženske, ki niso nikoli zmagale, četudi so prodrle med nominirance.«